Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Predavanje: Kapital v 21. stoletju

23.2.2016 18:00:00

Knjiga Thomasa Pikettyja Kapital v 21. stoletju je vsestranska uspešnica. Takoj po izidu angleškega prevoda aprila lani se je prebila na vrhove ameriških in mednarodnih prodajnih lestvic. Vendar njen uspeh ni toliko v prodajnih številkah, kolikor je v tem, da je družbeno neenakost izpostavila kot problem, do katerega se morajo opredeliti vsi, ekonomisti, politiki, novinarji in tudi čisto navadni državljani. Njen uspeh pa je tudi v vsebini. Ko jo začnemo brati, hitro ugotovimo, da ne gre za suhoparno statistično analizo, ampak za slogovni, že skoraj literarni presežek, ki ponuja tudi zelo konkretne in prepričljive rešitve omenjenega problema.

 

Osrednje vprašanje, na katerega bo skušalo odgovoriti to kratko predavanje, bo: ali si Pikettyjev Kapital v 21. stoletju zasluži, da ga postavljamo ob bok ekonomskim delom nespornega zgodovinskega pomena, kot sta Kapital Karla Marxa in Splošna teorija zaposlenosti, obresti in denarja? Odgovor bomo iskali manj na ravni vsebine in bolj na ravni zgodovine. Teza, ki jo bomo zagovarjali, bo namreč ta, da gre v vseh primerih za dela, ki si v prvi vrsti prizadevajo za politične učinke, a da je razlika med njimi v tem, kakšni za koga so ti želeni učinki. Pod to lučjo pa ima Pikettyjev najbrž več kot z Marxovim Kapitalom skupnega s Keynesovo Splošno teorijo.

 

 

Rok Kogej (Trbovlje, 1987) je po izobrazbi magister politologije (Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani), po poklicu knjižni urednik (uredil je tudi slovenski prevod Pikettyjevega Kapitala v 21. stoletju, ki je lani izšel pri Mladinski knjigi, trenutno pa ureja prevoda dveh knjig Janisa Varufakisa in knjižni prvenec Mihe Blažiča – N’toka), v prostem času pa politični aktivist (Inštitut za delavske študije in Iniciativa za demokratični socializem). 

« Na seznam dogodkov