Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Ljubezen iz daljave: Plemenita ljubezen nekoč in danes

20.1.2016 18:00:00

Območje, o katerem bo govorilo predavanje, lahko označimo z besedno zvezo med dvema ljubeznima. V prvem delu predavanja, ki je umeščeno v čas trubadurjev in vitezov, ne bo govora le o razliki med viteško in trubadursko ljubeznijo, temveč tudi o premiku od osvajalske in izključujoče ljubezni do univerzalne ljubezni, tj. ljubezni, ki je na razpolago vsem. V sledenju univerzalne ljubezni se bomo dotaknili tudi arabske mistike (sufizma) in nauka ezoterične skupnosti katarov, ki sta bistveno vplivala na razvoj trubadurske fin' amor – plemenite ljubezni.

Drugi del predavanja bo iskal sledi plemenite ljubezni v 21. stoletju. Sodobna psihoanaliza ugotavlja, da obljuba, ki jo ponuja ljubezen, visoko kotira na lestvici vrednot velike večine ljudi. Pri tem pogosto mešamo pojma zaljubljenost in ljubezen, v ljubezenski odnos pa vstopamo brez temeljnega poznavanja abecede medčloveških odnosov. Kdo smo? Kaj nam prinaša ljubezen in kaj od nje pričakujemo?

Pogosto se ujamemo v past, ker od nje preveč pričakujemo. Nato iščemo pot iz blodnjaka zlomljenih src.

Kot odgovor na neprijetne izkušnje se danes na obzorju ljubezni pojavlja nova paradigma – samozadostnost oz. narcisoidno poveličevanje ljubezni do samega sebe.

 

Ne glede na navedeno bomo v predavanju z naslovom Ljubezen iz daljave poskušali presejati ljubezen in jo očistiti neužitnih primesi, da jo bomo lahko prepoznali v njeni prvotni luči. 

« Na seznam dogodkov