Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Tematski večeri - Osvoboditev od miselnih navad

4.1.2016 18:00:00

Z januarjem 2016 bomo v organizaciji Lectorium Rosicrucianum, Mednarodne duhovne šole Zlatega rožnega križa v novomeški knjižnici začeli s tematskimi večeri, ki bodo obravnavali duhovnost v aktualnem danes. Zahodni človek je razvil svoj razum do te mere, da ostaja nezadovoljen, če nečesa ne razume. Da bi zadovoljil svojo potrebo po znanju in razumevanju, išče poti in načine, da bi doumel vsebine, ki ga delajo nemočnega in so na videz nedoumljive. Če ga vprašanja begajo zelo močno, začne iskati odgovore. Mesta kjer lahko dobi odgovore so različna, vodijo ga do globljih iskanj, ki v najboljšem primeru pripeljejo do bistva v njih samih.

Tematski večeri so vsebinsko široko zastavljeni, v splošnem se dotikajo temeljnih bivanjskih vprašanj.  Večeri potekajo tako, da se najprej  seznani udeležence  s temo, o kateri se je možno kasneje pogovarjati. Glasbene medigre nas spremljajo kot predah. Marsikdo se o vsebini, ki je ne pozna, ne želi izpostavljati. Brez skrbi, na večer se lahko pride ali odide kadarkoli, lahko pa se ga doživi v tišini.

Odlomek s tematskega večera: Nek patriarh zena je svojim menihom svetoval naslednje: »Ne poskušajte doumeti resnice. Raje skušajte spoznati, kako oblikujete svoja mnenja in poglede ter kako se jih oklepate.«

… Sodobne raziskave možganov so nas naučile, da njihova dejavnost izhaja iz delovanja nevronov, živčnih celic, ki so kot skupine dreves v gozdu.  S pomočjo nevrotransmitorjev si nenehno izmenjujejo informacije. Ukvarjajo se s čutnimi zaznavami, s čustvi, ustvarjajo misli, zbirajo spomine in iščejo rešitve problemov. Nevroni so med seboj čvrsto povezani. Vedno si posredujejo sporočila iste vrste, s čimer ustvarjajo miselni avtomatizem. To pripelje do nespremenljivih vrednotenj čustev, misli, srečanj in novih izkušenj. Nastanejo močni predsodki, nevroze strahu in pritiski, svoboda naše zavesti pa izgineva. Vse to se dogaja večinoma nezavedno. Ta programiranja ustvarjamo in ohranjamo sami.

« Na seznam dogodkov