Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Večeri duhovnega poglabljanja

7.12.2015 18:00:00

Z decembrom 2015 bomo v organizaciji mednarodne duhovne šole Zlatega rožnega križa vsak prvi ponedeljek v mesecu v Knjižnici Mirana Jarca začeli z večeri duhovnega poglabljanja, ki bodo obravnavali duhovnost skozi različne kulture, filozofije in verske tradicije tako vzhoda kot zahoda. Namen večerov je srečanje, refleksija in poglobitev v temelje življenja ter iz tega izhajajoča duhovna praksa. Struktura večerov je sestavljena iz dveh delov. Prvi del ima poglabljajoč in meditativen značaj, kar pomeni, da se bomo v tišini ob glasbi pripravili na določeno temo, ki jo bo govorec/govorka prebral. Drugi del je bolj dinamične narave. V tem delu se bomo o slišanem pogovarjali, izmenjali stališča in izkušnje.

Večeri duhovnega poglabljanja: Obstoj Duha

Pojem Duh se redko razume na način, ki v nas ne prikliče abstraktnih pojmov in predstav. Naša zavest se nepoznanemu težko odpre, če pa se že, je jezik, s katerim hoče kaj povedati, nejasen in težko razumljiv. Čeprav Duh ni dokazljiv, to še ne pomeni, da ne obstaja. Kdor verjame v to, da česar ne more dokazati, zanj ni pomembno in nanj nima vpliva, se imenuje agnostik. V zgodovini so številne kulture in civilizacije uporabljale jezik, da bi opisale neopisljivo, v našem primeru Duha, vendar je bil ta jezik vedno simboličen in metaforičen, vsebinsko pa je opisoval področja obilja, sijaja svetlobe, ljubezni in moči. 

V zgodnjih dneh našega življenja smo se razvijali brez zavestnega sodelovanja in vse je potekalo po ustaljenem redu. Intelektualno smo začeli sprejemati odločitve šele kasneje in se učiti iz njihovih posledic. Nismo se spraševali, kaj določa naše življenje …

Zavedanje sebe je močno orodje, ki nam omogoči, da se spoznamo. Istočasno pa ga omejujejo zakonitosti narave, naša omejena zmožnost sprejemanja in »filter« naših preteklih izkušenj. To nas ločuje od narave in poraja omejitve, ki nas vodijo v osamo. Stiska in nemoč nas lahko usmerita v brezglavo iskanje pomoči zunaj nas ali pa iztisneta iz nas temeljno vprašanje, kako si pomagati, kje najti čašo nesmrtnosti.

Vabljeni!

« Na seznam dogodkov