Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Google Arts & Culture: Dogodek v mestu Gogi, Martin Krpan in Šestdeseta leta v Novem mestu«

Kot knjižnica z zelo bogato zbirko domoznanskega gradiva in kulturne dediščine, hranjene v Posebnih zbirkah Boga Komelja, smo bili v letu 2022 povabljeni v mednarodno okolje Google Arts & Culture, spletno platformo umetniških del in ostalega dragocenega, redkega in starejšega gradiva partnerskih kulturnih organizacij po vsem svetu.

 

»Ljubo doma, kdor ga pozna!«

 

 

Slavko Grum - Dogodek v mestu Goga

Pred vami je nova spletna razstava na platformi Google Arts & Culture – zgodba o Gogi, čudovitem mestu. Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v posebnih zbirkah pisne kulturne dediščine, v zapuščini dramatika in pisatelja Slavka Gruma, hrani tudi izvirni rokopis drame Dogodek v mestu Gogi, ki predstavlja umetniški vrh njegove ustvarjalnosti in eno od najpomembnejših del slovenske avantgardne književnosti v prvi polovici 20. stoletja.

Slavko Grum je Novo mesto, kjer je obiskoval ljudsko šolo in gimnazijo, imenoval »paradiž otroških let«, Novo mesto pa je po njem in njegovi Gogi poimenovalo ulico, založbo in knjigarno ter gimnazijsko gledališko skupino. V Novem mestu, na pokopališču v Šmihelu, je Slavko Grum tudi pokopan.

Google Arts & Culture: Kje je mesto Goga?

 

-----------------------------------

 

Zgodba o prvem slovenskem super junaku

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je na platformi Google Arts & Culture pripravila že drugo spletno razstavo. Na trinajstih ilustracijah vas popeljemo po poti prvega slovenskega super junaka – Martina Krpana. Zgodbo, ki je nastala izpod peresa Frana Levstika, je leta 1917 kot prvo slovensko slikanico z ilustracijami oplemenitil slikar, ilustrator in karikaturist Hinko Smrekar, katerega 140. obletnico rojstva obeležujemo 13. julija letos.

Ilustracije, ki danes sodijo v sam vrh slovenskega ilustratorstva, so bile v preteklosti v sklopu razstave slovenskih impresionistov razstavljene v Parizu in Pragi, v sklopu retrospektivne razstave o Hinku Smrekarju v Ljubljani in lansko leto samostojno na Dunaju. Tokrat vam trinajst ilustracij, ki jih v izvirniku hranimo v novomeški knjižnici, na ogled ponujamo še v digitalni obliki na portalu Google Arts & Culture.

Google Arts & Culture: Martin Krpan: zgodba o prvem slovenskem super junaku

 

-----------------------------------

 

»Šestdeseta leta v Novem mestu«

Prva spletna razstava – virtualni prikaz slikovnega gradiva iz domačih logov, z naslovom »Šestdeseta leta v Novem mestu« na platformi Google Arts & Culture.

Vas zanima, kaj, kje in kako se je dogajalo v Novem mestu sredi 20. stoletja? Oglejte si nekdanji utrip našega mesta – veliko teh utrinkov iz vsakdanjega življenja nekoč v našem mestu je že utonilo v pozabo, marsikaj pa je tudi ostalo, v novi obliki in vsebini.

Google Arts & Culture: »Šestdeseta leta v Novem mestu«

« Nazaj