Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Značke – pričevalke naše zgodovine

Lokacija: Preddverje knjižnice

 

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, v posebnih zbirkah Boga Komelja, hranimo manjšo zbirko značk, predvsem z domoznansko vsebino. Zbirka se izpopolnjuje zahvaljujoč darovalcem, ki so že prepoznali pomen teh drobnih opomnikov in pričevalcev naše zgodovine.

Na razstavi je predstavljen izbor značk iz knjižnične zbirke in zasebnih zbirk. Značke, nekdaj izjemno priljubljeni zbirateljski predmeti med starimi in mladimi, so danes skoraj povsem utonile v pozabo. V drugi polovici 20. stoletja pa si jih dobil tako rekoč na vsakem koraku – na šolskem izletu, športnih tekmovanjih, prireditvah; s prikazom njihovega logotipa jih je imela vsaka tovarna, trgovina, društvo, klub, kulturna ustanova, humanitarna organizacija itd. Na njih so upodobljene znamenite osebnosti in legendarni filmski in drugi izmišljeni junaki, maskote, z njimi smo celo voščili za osmi marec pa tudi dan mučenikov …

Če tudi sami doma hranite značke in vam zmanjkuje prostora zanje, jih lahko prispevate v knjižnično zbirko ali z njimi obogatite obstoječo razstavo (Darja Peperko Golob: 07/393 46 03).

Vabljeni k ogledu razstave.

« Nazaj