Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Proti soncu: razstava slik Katarine Vidmar

Lokacija: Prireditveni atrij in razstavni prostor

 

Na razstavi z naslovom Proti soncu bodo na ogled slike Katarine Vidmar iz obdobja zadnjih dveh let, ki je človeštvo zaznamovalo z veliko novega. Predvsem pa je to obdobje na površje porinilo marsikaj težkega, grdega, kar je bilo v preteklosti skrito. Razkril se je pravi obraz naše družbe.

Kaj lahko kot ustvarjalka ob tem naredi? Odgovor je našla v sebi. S slikanjem čutenja in zaznav je svoje zaznave razvila do te mere, da jo varno vodijo po negotovih poteh. In ravno to je tisto, kar lahko ponudi: slike, ki popeljejo do čistih, izvornih energij.

Tudi v slikarstvu svetloba najbolj pride do izraza ob največji temi. Tako jo zadnji dve leti močno privlačijo motivi, ki izražajo ta kontrast in jo peljejo proti svetlobi, proti soncu. Iz omenjenega razloga se je naslov razstave pojavil kar sam. Kar je ob tem zanimivo, je, da tako močne svetlobe, tudi v dneh največje teme, še ni zaznala. Slikanje motivov, ki jih čuti kot odgovor na zunanje dogajanje, je hkrati tudi zdravljenje, ustvarjanje ravnovesja in harmonije. Vse to je naravi lastno in če si jo dovolimo začutiti, smo s tem bliže sebi.

Na odprtju razstave v petek, 1. aprila 2022, ob 18. uri bo Katarina Vidmar obiskovalce popeljala v svoj ustvarjalni svet, pri tem pa se ji bo pridružila Susie Potočnik, ki bo z zvokom gongov podprla doživljanje slik. Vljudno vabljeni.

 

« Nazaj