Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Knjižna novost: S ČRNILOM IN ZLATOM

Pred kratkim je izšla izvirna slovenska bibliofilska izdaja S črnilom in zlatom – Srednjeveško knjižno slikarstvo iz slovenskih zbirk avtorice ddr. Nataše Golob, vodilne poznavalke srednjeveških rokopisov in knjižnega slikarstva pri nas.

Knjiga prvič celostno predstavlja izbrane spomenike knjižnega slikarstva, ki so se ohranili v knjižnicah, arhivih in muzejih v Sloveniji. Monografija je dragocen dokument bogate nacionalne kulturne dediščine, ki postavlja Slovence ob bok drugim evropskim narodom. Predgovor h knjigi je napisal zgodovinar prof. dr. France M. Dolinar, vodja Nadškofijskega arhiva v Ljubljani.

Posebej ponosni smo na to, da sta v tej unikatni knjigi predstavljeni tudi dve slikarsko knjižni umetnini iz Posebnih zbirk Knjižnice Mirana Jarca, to sta prvotiska iz let 1481 in 1487, ter sedem rokopisov in prvotiskov, hranjenih v frančiškanskem samostanu v Novem mestu.

Kot bibliofilska izdaja je knjiga izšla v omejenem številu 500 ročno vezanih in oštevilčenih izvodov, s 130 fotografijami rokopisov, inkunabul in čudovitih okrasnih knjižnih detajlov ter z zlato obrezo.

Lepo vabljeni k prebiranju in ogledu nove knjižne mojstrovine, ki jo hranimo v Posebnih zbirkah Knjižnice Mirana Jarca.

Knjiga vam je na voljo v Domoznanskem oddelku knjižnice,
vsak dan od 8. do 15. ure ali po predhodnem dogovoru
na tel. 07 393 46 03 / 07 393 46 89.

« Nazaj