Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Kako globoko zmore naše telo?

Včeraj smo se s Samom Jerankom, aktualnim svetovnim podprvakom v prostem potapljanju, spraševali, kako globoko v modrino se lahko potopi človeško telo.

Prosto potapljanje je šport, ki se v zadnjih letih zelo hitro razvija in je čedalje bolj priljubljen tudi v naših krogih. Samo se je s tem športom začel ukvarjati pred osmimi leti in pravi, da je »eden najbolj varnih športov, saj je vse odvisno le od tebe«. Tekmuje se v več disciplinah, najbolj prestižna pa so globinska tekmovanja, ki vključujejo discipline potopa brez plavuti, s plavutjo in z vlečenjem ob vrvi. Prosto potapljanje je primerno tudi za širši krog ljudi, saj imamo vsi »potapljaški refleks«, ki je našim prednikom ob morju predstavljal način preživetja, danes pa predvsem omogoča hobi, ki združuje šport in mentalno rast.

Najbolj znan kraj za prosto potapljane je Dean's Blue Hole pri bahamskem otoku Long Island, globok morski sifon na dnu oceana, ki velja za svetovno čudo. V njem je konstantna temperatura vode, ni vplivov morskih tokov in dopušča potope do 200 m. Tu se je postavilo večino svetovnih rekordov in tudi Samo je tu dosegel globino 108 m, s katero je postal svetovni podprvak v prostem potapljanju. Kot v vsakem športu se tudi pri prostem potapljanju dogajajo nesreče, največ pa se jih zgodi v vračanju na površje v zadnjih 10 do 15 metrih pred površjem. Kot pravi Samo: »Lastna neumnost je največja nevarnost«. Šport, ki bo v naslednjih letih šele doživel pravi razcvet, je idealen za spoznavanje narave, okolja, svojih zmožnosti in svojih meja. Ker je ljudi, ki se ukvarjajo s potapljanjem vedno več, je Samo na koncu poudaril, da je varnost na prvem mestu in predavanje zaključil z besedami: »Dober potapljač je živ potapljač«.

« Nazaj