Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Celinke – pravljice brez meja

V oktobru v naši partnerski knjižnici v Karlovcu že tradicionalno potekajo Slovenski dnevi, v sklopu katerih se predstavljajo novomeški kulturni ustvarjalci. Dogodkov v sklopu Slovenskih dnevov se poleg ostalih obiskovalcev udeležujejo tudi številni Slovenci, ki živijo na Hrvaškem in jim tovrstni dogodki pomenijo vzdrževanje vezi z domačim okoljem in možnost komuniciranja v maternem jeziku.

Tokrat so v karlovški knjižnici gostovali pravljični večeri Celinke – pravljice brez meja, ki sicer v naši knjižnici potekajo vsak zadnji četrtek v mesecu. Obiskovalci Celink so prisluhnili slovenskim pravljicam, tako ljudskim kot tudi avtorskim pravljicam in pesmim slovenskih ustvarjalcev.

Večer, ki je bil tudi glasbeno obarvan, se je zaključil z otvoritvijo razstave novomeškega umetnika Nejca Smodiša, ki je ilustriral madžarski prevod slikanice Svetlane Makarovič z naslovom Mesečinska struna.

Ob odprtju razstave je omenjeno pravljico interpretirala pripovedovalka in voditeljica Carmen L. Oven, ki je sicer tudi vodilna pripovedovalka na Celinkah, ki jih tudi povezuje.

Dogodek je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo v okviru podpore razvoja knjižnične dejavnosti na obmejnih območjih za leto 2016, želimo pa si, da bi pravljični večeri v Karlovcu, na katerih bi spoznavali slovenske pravljice, postali tradicionalni.

« Nazaj