Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

2. Trdinov literarni pohod na Gorjance

Že lani, ko smo ob 185. obletnici rojstva in 110. obletnici smrti Janeza Trdine organizirali 1. Trdinov literarni pohod, smo napovedali, da bo pohod postal tradicionalen. Z novostmi in spremembami poti se bomo tako prihodnja leta vsako prvo soboto v juniju pod vodstvom planinskih vodnikov iz dolenjskih planinskih društev podali po sledeh slovenskega etnografa, pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine.

Tokrat so se nam pridružili tudi udeleženci pohoda iz Hrvaške, saj smo poleg dolenjskih in belokranjskih občin ter planinskih društev povabili k organizaciji in sodelovanju tudi partnersko Gradsko knjižnico »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca in tamkajšnja društva. S hrvaške strani sta tako pripeljala kar dva polna avtobusa pohodnikov, tako da se nas je vse skupaj zbralo nekaj manj kot 200 udeležencev pohoda.

Z izhodiščne točke pohoda na Jugorju nad Metliko smo se odpravili proti studencu Jordan, od tam pa nadaljevali pot proti Trdinovem vrhu. Pot smo si krajšali s prebiranjem Trdinove bajke Kresna noč v slovenskem in hrvaškem jeziku, ki je edino Trdinovo delo, prevedeno v hrvaški jezik. Poleg tega se približuje noč, ko bodo na okoliških hribih zagoreli kresovi. Spoznali smo glavna junaka Kresne noči barona Ravbarja in kmeta Martineka ter izvedeli, zakaj je dobro imeti na kresno noč v žepu semena praproti. Na Trdinovem vrhu smo slišali, kako se je Janez Trdina v svojem delu Moje življenje pred smrtjo spominjal svojega pohajkovanja po Gorjancih in ljudi pod njimi. Prisluhnili smo tudi ubranim glasovom vokalne skupine Gorjanski spev, ki prepeva predvsem slovenske ljudske, narodne in zabavne pesmi, občasno pa tudi dalmatinske pesmi. Čakal nas je še spust do doma na Gospodični, kjer smo si povrnili moči z gobovo enolončnico. Od tam so nas avtobusi polne novih doživetij odpeljali nazaj v dolino.

Zahvaljujemo se Mestni občini Novo mesto za finančno pomoč, Radiu Krka in TV Vaš kanal za medijsko pokroviteljstvo ter seveda vsem pokroviteljem, ki so omogočili 2. Trdinov literarni pohod: Arriva Dolenjska in Primorska d. o. o., Total d. o. o., Novo mesto, Znass transport d. o. o., Juliana Cool d. o. o., Kuncel d. o. o., Janko team d. o. o., Spar Slovenija d. o. o., Interspar – Qlandia Novo mesto in Oštarija Rudolfswerth.

Se vidimo prihodnje leto prvo soboto v juniju na 3. Trdinovem literarnem pohodu!

« Nazaj