Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

 

SVETOVNI DAN SPANJA

 

V petek, 18. marca 2022, že petnajstič zapored obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom "Dober spanec, bister um, vse dobro". Svetovni dan spanja je mednarodno priznan dogodek, ki poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje (World Sleep Society - WSS), in je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja v vseh obdobjih življenja.

 

Slovenci spimo premalo. Zadnje raziskave, ki jih je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (Z zdravjem povezan življenjski slog), kažejo, da glede na priporočila za odrasle (od 7 do 9 ur spanja dnevno) v Sloveniji dovolj dolgo spi le tretjina odraslih (33 % moških in 37 % žensk med 18. in 74. letom starosti) in le nekaj več kot petina (HBSC) otrok in mladostnikov (9 ur ali več na noč). S starostjo odstotek mladostnikov, ki med tednom spi skladno s priporočili, upada.

 

Celotno sporočilo za medije je dostopno na spletni strani NIJZ https://www.nijz.si/sl/svetovni-dan-spanja-2022-dober-spanec-bister-um-vse-dobro, kjer je na voljo tudi tonska izjava, dostopna pa so tudi uporabna gradiva v obliki infografik, ter vabilo na strokovno srečanje z naslovom Mladostniki in spanje.

Vir: https://www.nijz.si/sl/svetovni-dan-spanja-2022-dober-spanec-bister-um-vse-dobro

 

Povzela: Danijela Čutura Sluga, predstavnica Centra za komuniciranje OE Novo mesto