Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Kje je prostor v Novem mestu

kje-je-prazni-prostor

 

KJE JE PROSTOR V NOVEM MESTU?

 

Že kratek sprehod po mestnem jedru Novega mesta pokaže na skrb vzbujajoče stanje vedno večjega števila praznih prostorov, ki siromašijo mestno jedro z vse manjšo ponudbo aktivnosti, storitev in produktov za njegove meščane in obiskovalce. Na drugi strani je vse več organiziranih skupin in ustvarjalcev, ki želijo delovati, a kot oviro navajajo pomanjkanje dostopnega in finančno dosegljivega prostora. Projekt »Kje je prostor v Novem mestu?« opozarja na neizkoriščen prostorski potencial mesta, na neizkoriščen potencial ljudi, ki brez prostora ne morejo polno delovati, ter na neizkoriščen potencial skupnosti, če ta nima priložnosti sodelovati. 

 

Zakaj projekt KJE JE PROSTOR V NOVEM MESTU?

Namen projekta je opozoriti širšo lokalno skupnost na problematiko vse večjega števila praznih prostorov v centru Novega mesta ter spodbuditi njihovo začasno rabo za obdobje enega meseca. Projekt, ki ga organizira delovna skupina Mreže za prostor skupaj z regijsko stičiščem nevladnih organizacij - Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novov mesto, KS Center, Knjižnico Mirana Jarca, društvom Grem v mesto, društvom EST=etika in Zavodom Zora želi povezati lastnike praznih prostorov, potencialne uporabnike teh prostorov ter obiskovalce/odjemalce nove ponudbe v mestu (lokalno skupnost). Seveda si želimo, da bi posledično prinesel tudi trajnejša sodelovanja med lastniki poslovnih prostorov in novimi potencialnimi najemniki ter obogatil obstoječo ponudbo mestnega jedra. Projekt predstavlja priložnost za oživitev mestnega jedra, ki zaradi vse več praznih prostorov izgublja pomembnost za meščane. S tem se tudi razširja začasni javni prostor za sodelovanje, povezovanje in soustvarjanje različnih skupin in posameznikov. S projektom želimo v Novo mesto vnesti novo dogajanje ter prekiniti začaran krog centra mesta, kjer ni ponudbe, posledično ni ljudi, torej tudi ni kupcev in spet zato ni dejavnosti …

 

Kako poteka sodelovanje?

Prostori bodo za maksimalno »en mesec brez najemnine« ponujeni ustvarjalcem, skupinam ali posameznikom, ki jim je zaradi visokih stroškov najemnin sicer onemogočeno delovanje. Na eni strani tako vabimo vse lastnike trenutno praznih prostorov, da podprejo projekt ter ponudijo svoj prostor v začasno rabo za mesec dni. Na drugi strani se lahko zainteresirane skupine in posamezniki prijavijo za sodelovanje z aktivno predstavitvijo svoje ponudbe. Prednost pri izboru imajo uporabniki, ki s svojo dejavnostjo bogatijo mesto in ki imajo interes dolgoročnega najema.

Tako lastniki prostorov kot začasni najemniki/uporabniki svoje sodelovanje v projektu potrdijo z izpolnjenim kratkim vprašalnikom in podpisano izjavo o sodelovanju.

 

Kakšne aktivnosti bodo potekale v praznih prostorih?

Projekt je odprt za vse potencialne sodelujoče ustvarjalce, posameznike, skupine, organizacije…, ki bi želeli prostor uporabljati za opravljanje svoje dejavnosti oziroma srečevanja in te možnosti zaradi finančne nedosegljivosti prostorov doslej niso imeli. Točen nabor aktivnosti je odvisen od izkazanega interesa potencialnih najemnikov, naj pa naštejemo le nekaj izmed možnih:

• izobraževalne delavnice

• delavnice ročnih spretnosti

• razstavni prostor - delavnica ustvarjalca (šivilja, keramičar, ročne spretnosti, popravljalec koles...)

• galerija, razstavni prostor

• literarni večeri, predavanja

• predstavitev društev in izvajanje njihovih aktivnosti

• izložbena prodajalna lokalnih umetnikov

Seveda pa lahko vsak lastnik prostora prek vprašalnika izrazi svoje želje oziroma omeji uporabo za določene aktivnosti. Slednje bodo torej odvisne od želja lastnikov in interesov začasnih najemnikov, v projektni skupini pa si želimo čim bolj raznovrstne ponudbe in vključevanja vseh starostnih skupin.

 

Kdaj bo potekal projekt?

 

Kako potrdim sodelovanje?

Ne glede, ali ste lastnik praznega prostora ali potencialni najemnik, svoje sodelovanje prijavite z izpolnitvijo vprašalnika za UPORABNIKE ali LASTNIKE, ki ga najdete na spletni strani projekta www.nevladnik.info. Vprašalnik izpolnite in ga elektronsko oddajte.

Dodatne informacije: LASTNIKI: blazhabjan@yahoo.com, 031/671-946 (Blaž Habjan), UPORABNIKI: drpdnm@gmail.com, 031/358-143 (Maja Žunič Fabjančič).

 

Zakaj sodelovati?

• Možnost srečanja s potencialnimi novimi najemniki.

• Ureditev prostora (čiščenje, osvežitev).

• Programska zapolnitev prostorov in vzdrževanje sta veliko cenejša kot fizična prenova prostorov.

• Prazni prostori na dolgi rok povzročajo škodo znotraj hiše: pokanje cevi, zastajanje vode,..

• Nezasedeni prostori povzročajo škodo v zunanjosti hiše: vandalizem, smetenje, zanemarjenost, plevel in listje.

 

 

Na tej povezavi si lahko ogledate zemljevid mapiranih praznih prostorov v starem mestnem jedru Novega mesta. TUKAJ!

 

 

 

Pucelj_Bostjan_totalna_razprodaja

 

V sklopu projekta bosta pred začetkom izvajanja začasne rabe v novomeški knjižnici potekala dva dogodka, in sicer posvet (28. marec 2017 ob 18. uri), kjer bodo predstavljene dobre prakse in izkušnje že izvedenih podobnih projektov ter »Zmenkarije« (5. april 2017 ob 18. uri), na katerih se bodo lahko povezali lastniki praznih prostorov v središču Novega mesta in potencialni uporabniki prostorov.

 

Program posveta (torek, 28. marec 2017, ob 18. uri, Prireditveni atrij):

 

  1. Marko Peterlin (Inštitut za politike prostora – IPoP): Uvodne besede
  2. Anja Šuler (Mreža za prostor): O projektu Kje je prostor?
  3. Maja Pegan (društvo Hiša): Projekt Živa dvorišča
  4. Miha Horvat (GT22): Projekt začasne rabe hiše v zasebni lasti
  5. Polona Žalec (Društvo Rokoroki): Reciklarna Novo mesto – primer začasne rabe prostora v javni lasti

 

Vljudno vabljeni!

 

KJE JE PROSTOR V NOVEM MESTU II.?

Projekt zapolnitve praznih prostorov v središču Novega mesta skozi institut začasne rabe prostora bo dobil nadaljevanje v okviru Lokalne pisarne celovite urbane prenove, ki je včeraj pridobila prostor za enomesečno delovanje. Na »zmenkarijah« v Knjižnici Mirana Jarca so potencialni uporabniki lahko zbirali med osmimi praznimi prostori.

Nekatere novomeške nevladne organizacije in KS Center so na pobudo Mreže za prostor pred mesecem pristopile k izvedbi projekta za aktivnejšo uporabo instituta začasne rabe prostora v Novem mestu. Na podlagi popisa praznih prostorov v središču mesta so pozvale lastnike praznih prostorov, da bi jih za mesec dni oddali nevladnim organizacijam. Naklonjenost zamisli je izkazala večina nagovorjenih, vendar mnogi med njimi zaradi različnih razlogov trenutno ne morejo pristopiti k projektu. Pristopilo pa je najbolj drznih sedem lastnikov, ki so pripravljeni od 15. 4. 2017 do 15. 5. 2017 brezplačno oddati prostor izbranemu projektu, ki bo obogatil mestno jedro.

Včeraj so se na »zmenkarijah« v atriju Knjižnice Mirana Jarca zbrali lastniki in iskalci prostorov. Na samem dogodku je razpoložljiv prostor na Vrhovčevi 11 ponudil tudi gospod Pintar, tako da so lahko potencialni uporabniki lahko izbirali med osmimi prostori.

Na strani uporabnikov je bilo največ zanimanja s strani keramikov, slikarjev in arhitektov. Za prostor pa se je potegoval tudi zametek Lokalne pisarne celovite urbane prenove. Gre za konzorcij nevladnih organizacij, ki delujejo na področju prostora in bodo v mestu odprle pisarno, ki se bo oblikovala kot vez med občani in prostorskimi načrtovalci v mestu. Pisarna bo nadaljevala tudi začeti projekt začasne rabe prostora in ga morda razširila tudi na širše področje mesta.

Organizatorji se zahvaljujejo vsem lastnikom, ki so pristopili k projektu in s tem pokazali, da jim je za kakovost življenja v mestnem jedru zelo mar in so za to pripravljeni iti prek golih poslovnih razlogov.

Lastniki in prostori, ki so pristopili k projektu Kje je prostor v Novem mestu:

Lastnik

Ulica

Prejšnja raba

družina Smodiš

Glavni trg 28

bivša trgovina Mura

Ljubo Murn

Rozmanova 8

bivša zlatarna

Cveto Šali

Rozmanova 22

bivša prodajalna priboljškov za pse in še prej fotokopirnica

Cirila Ajda Muhič

Rozmanova 15

bivša Papirnica Globus

Jako Jakovljevič

Prešernov trg 14

Sita klapa

Jako Jakovljevič

Prešernov trg 14

Lokal v atriju pri Vidi 17 m2

Marjan Durini

Glavni trg 15

bivša Asja

Gospod Pintar

Vrhovčeva 11

 

Andreja Stankovič

Ragovska ulica 1a

bivša pošta pri spomeniku Leonu Štuklju

 

Blaž Habjan

Zavod Zora

Datum: 6. 4. 2017