Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Knjižnica semen

Knjižnica semen

Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline, in pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico.
 
Knjižnica semen je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.

Pogoj za sodelovanje v Knjižnici semen je veljavno članstvo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Za izposojo semen se uporablja posebna aplikacija, ki omogoča pregled nad kroženjem semen. Aplikacija je enostavna in je namenjena samostojni uporabi. Prilagojena je uporabniku in vas z navodili vodi ves čas procesa izposoje in vračanja semen. Lahko pa se obrnete tudi na osebje v knjižnici, ki vam bo z veseljem pomagalo. Na dan si lahko izposodite največ 3 vrste semen (1 vrečko vsakega). Naenkrat imate lahko izposojenih največ 10 vrečk.

 

Poslanstvo Knjižnice semen

Poslanstvo naše Knjižnice semen je ozaveščanje o ohranjanju avtohtonih sort ter biodiverzitete in hkrati opozarjanje na pomen samooskrbe ter sonaravnega vrtnarjenja.
 
Knjižnica semen je eden od načinov ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin, ki temelji na brezplačni izmenjavi semen. Obstoj knjižnic semen na nekem območju krepi lokalno skupnost, omogoča izmenjavo dobrih praks in vzpodbuja varovanje ter ohranjanje avtohtonih in tradicionalnih vrst rastlin.

 

Zakaj splošne knjižnice?

Splošne knjižnice že dolgo nismo  več samo prostor, kjer se hrani in izposoja gradivo, ampak vse bolj postajamo mesto z izobraževalno, kulturno, informacijsko in socialno funkcijo, kjer se uporabniki naučijo različnih spretnosti, kot je na primer delo z računalnikom, prijava k zdravniku z e-napotnico ipd. Seveda ostaja knjižnica tudi prostor, kjer se uporabniki lahko družijo, popijejo kavo, obiščejo kulturni dogodek ali se sprostijo ob branju. Splošne knjižnice ponujamo vedno več inovativnih dejavnosti in s tem pomembno vplivamo na lokalno skupnost, v kateri obstajamo.
 
Knjižnice semen so se začele pojavljati kmalu po letu 2000, veliko jih ima prostor v javnih knjižnicah. Glavno vodilo in načelo knjižnic semen je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe in kot se največkrat poudarja – vrnitev semen v roke ljudi, ne pa velikih agrokemičnih multinacionalk. V Sloveniji je prva začela s Knjižnico semen Goriška knjižnica Franceta Bevka leta 2019. Z medsebojnim sodelovanjem ji v tem projektu kot druga sledi novomeška knjižnica.
 
Z umeščenostjo knjižnic semen v javno knjižnico želimo knjižničarji izpostaviti svojo izobraževalno funkcijo, posameznika vzpodbuditi k aktivnemu delovanju v svoji skupnosti in k ohranitvi svoje kulturne in naravne dediščine (in semena to so!), pa tudi k ustvarjanju vezi med člani skupnosti. To se sklada z našo tradicionalno vlogo in proaktivnim pristopom, ki ga sodobne knjižnice poudarjamo.

 

Lokacija:

Knjižnica semen se v novomeški knjižnici nahaja v preddverju knjižnice.  


Kontakti:

skrbnik: Anja Berus
telefon: 07 393 46 74
el. naslov: knjiznica.semen@kmj.si

 

Pregled zaloge semen

www.zalogasemen-nm.ekoapps.si/

 

Predstavitvena zloženka Knjižnice semen

Zloženka - Knjižnica semen Novo mesto

 

 

Predstavitveni film Knjižnica semen

_fXaoT-MvHk

 

Predavanje Aljaža Plankla: Vzgoja vrhunskih domačih sadik

EkrUs6dvb9A

 

Predavanje Majde Hriberšek: Biodinamična metoda in vzgoja semen

P7yHxC5iE3c