Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Judita Podgornik Zaletelj: 80 let Baze 20

5.4.2023 18:00:00

Lokacija: Prireditveni atrij

 

17. aprila 2023 bo minilo 80 let od prihoda prve skupine članov političnega vodstva narodnoosvobodilnega gibanja na Bazo 20. Naselili so se v baraki, ki je stala v veliki skriti vrtači nad Červanovo cesto v Kočevskem rogu. Naselje lesenih barak se je širilo in tako je bilo do poletja 1944 zgrajenih kar 27 objektov. Poleg članov Vrhovnega plenuma OF in Centralnega komiteja KP so na Bazi 20 vsaj občasno bivali tudi člani AVNOJ, predstavniki zavezniških sil, številni umetniki in znanstveniki. Skrito naselje sredi roških gozdov je bilo med

aprilom 1943 in decembrom 1944 središče odporniškega gibanja in lahko rečemo tudi glavno mesto uporniške Slovenije. Ko so se prebivalci konec leta 1944 preselili v Črnomelj, je Baza 20 ostala prazna. A že kmalu po koncu vojne se je začela tudi skrb za njeno ohranitev. Strokovne službe (muzeji, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije) so v sodelovanju s takratnimi gozdarskimi inštitucijami poskrbeli, da so se objekti ohranili. Danes stojijo Baza 20 in druga spomeniška območja na Kočevskem Rogu pred novim izzivom ustreznega upravljanja, vzdrževanja in predstavitve javnosti.

Judita Podgornik Zaletelj, prof. zgodovine in sociologije, konservatorska svetovalka na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Novo mesto. Na Zavodu je zaposlena od leta 1988 kot konservatorka za memorialno dediščino. Ves čas spremlja stanje na Kočevskem Rogu, nadzira in usmerja prenovo objektov. Sodelovala je pri pripravi konservatorskega načrta za vse tri spomeniške sklope v Kočevskem Rogu.

Dogodek organizirata ZB NOB KO Drska in ZB NOB Novo mesto.