Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Predavanje Pomen opraševalcev

7.3.2023 18:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Žuželčje opraševanje cvetov zagotavlja eno najpomembnejših ekosistemskih storitev, pomembnih tako za kmetijstvo, torej pridelavo hrane, kot za naravo, oziroma za biotsko pestrost. Oboje je enako pomembno za človeka. Od žuželčjega opraševanja je vsaj deloma odvisnih približno 80 % kmetijskih in naravnih rastlin. Vrednost opraševanja žuželk za našo ekonomijo je ocenjena na 120 milijonov evrov letno.

Opraševanje ne vpliva samo na količino, ampak tudi na kakovost pridelka. Na cvetovih, ki so bolje oprašeni, se razvijejo lepši, bolj hranljivi in bolj obstojni plodovi. Kakovost pridelka je v interesu tako kmeta, ki si želi višje cene svojega pridelka, kot tudi potrošnika, ki si želi dobre hrane. Hrana, pridelana s pomočjo opraševanja žuželk, je ključni vir nekaterih vitaminov. Če opraševalcev ne bi bilo, bi bila hrana manj pestra, primanjkovalo bi nekaterih vitaminov, kar bi negativno vplivalo na naše zdravje. Hrane bi bilo seveda tudi manj in bi bila dražja.

Dolgoletne voznike avtov v poletnem časa pogled na vetrobransko steklo avta po vožnji navede na zaključek, da se je število žuželk drastično zmanjšalo. Podatki govorijo o 70 pa vse do 98 % zmanjšanju števila žuželk. Med njimi so tudi za nas zelo pomembni opraševalci. Ne samo čebele, tudi čmrlji, samotarske čebele, metulji, muhe trepetavke, hrošči in še kdo ima pri tem velik pomen.

Z nami bo prof. Dušan Klenovšek, naravovarstvenik in poznavalec biodiverzitete območja reke Krke in Save.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z društvom Bober – okoljsko gibanje Dolenjska.