Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Ivan Čuk, Alenka Puhar, Aleks Leo Vest: Gospod Leon Štukelj in Tovarišija

16.2.2023 18:00:00

Lokacija: Prireditveni atrij

 

Vljudno vabljeni na večer, posvečen najuspešnejšemu slovenskemu olimpijskemu tekmovalcu Leonu Štuklju. Bil pa ni le vrhunski športnik z briljantnimi mednarodnimi uspehi, temveč tudi izobraženec, odličen sodnik in izjemen človek. Njegova profesionalna kariera je javnosti slabše poznana. Diplomiral je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1924 in je 20 let služboval kot sodnik, od 1942 do 1945 tudi v Novem mestu. Po vojni mu je oblast prepovedala opravljanje sodniške službe, tako da je bil v Mariboru do upokojitve leta 1965 zaposlen kot pravni svetovalec, nazadnje pri Gospodarski zbornici.

 

Knjiga z naslovom Gospod Leon Štukelj in Tovarišija celovito osvetljuje osebnost Leona Štuklja in opisuje čas, v katerem je živel, saj so v njej zbrana in predstavljena osebna pričevanja iz družinskega arhiva in drugi arhivski dokumenti, ki zgovorno pričajo o življenjski poti izobraženca, ki je v osebnem dnevniku zapisal: »Naj bodo ti zapiski v spomin na očeta hčerki Lidiji, morda jih bo lahko uporabil tudi kronist, ki bo želel osvetliti košček dobe, ki sem jo doživljal, slednjič pa tudi kot moja poslednja volja in želja«.

 

Gostje večera bodo avtorji knjige dr. Ivan Čuk, Alenka Puhar in dr. Aleks Leo Vest. Pogovor z njimi bo povezoval nekdanji novinar, soavtor biografije Leona Štuklja ter eden od recenzentov knjige Gospod Leon Štukelj in Tovarišija Franček Jauk.
Večer bodo z glasbo obogatili učenci Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto.

Vljudno vabljeni.