Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Marjan Strajnar: Osvobodilna in bratomorna vojna 1941–1945 na ozemlju Mestne občine Novo mesto. Žrtve in spominska obeležja.

23.1.2023 17:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Ob izidu prve knjige iz trilogije Osvobodilna in bratomorna vojna 1941-1945 na ozemlju Mestne občine Novo mesto vas vabimo na pogovor z njenim avtorjem Marjanom Strajnarjem. V decembru 2022 je izšla v samozaložbi z naslovom Žrtve in spominska obeležja, kjer je navedenih 2600 žrtev z njihovimi osnovnimi osebnimi podatki. V zadnjem delu knjige so s fotografijami in kratkimi opisi prikazana spominska obeležja, ki so postavljena na ozemlju Mestne občine Novo mesto.

Avtor je v uvodnem delu zapisal, da želi s knjigo želi vsaj nekoliko prispevati k ohranjanju in utrjevanju spoštljivega spomina na vse žrtve. Misli, da bodo bralci z njo relativno hitro in celovito pridobili vpogled v ‚krvni davek‘, ki ga je zahtevala druga svetovna vojna na ozemlju naše občine. Upa, da bodo bralci ob prebiranju knjige – kot je on sam ob zbiranju gradiva in pisanju knjige – na novo odkrili in poglobili vedenje o miru kot o temeljni in neprecenljivi vrednoti, ki nas zavezuje, da storimo vse, kar zmoremo, da se le-ta ohranja in utrjuje.

Pogovor z avtorjem bo povezovala mag. Magdalena Udovč.

 

O avtorju

Marjan Strajnar, upokojeni univerzitetni diplomirani ekonomist z Dolnje Težke Vode, je že v času službovanja poleg odgovornega poklicnega dela našel čas in moč za ljubiteljski študij in pisanje o temah s filozofsko-teološkega, socialno-etičnega področja ter zgodovine Podgorja. Po upokojitvi sta se ljubiteljski študij in ustvarjalnost še poglobila in razširila. Tovrstno delo se je zlasti konkretiziralo

v razpravah o razumevanju osebe v personalistični filozofiji Nikolaja Berdjajeva, Martina Bubra in Romana Guardinija, o Küngovem projektu svetovnega etosa ter v obsežni monografiji o svojem rojstnem kraju ter tekstu in slikovnem gradivu za dve turistični informacijski tabli, postavljeni na Verdunu in v Stopičah.