Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

PLESATI NA TIŠINO – zapisi o(b) glasbi Mitje Sočiča

22.12.2022 18:00:00

Lokacija: Prireditveni atrij

Plesati na tišino

Vljudno Vas vabimo na predstavitev knjige

PLESATI NA TIŠINO
zapisi o(b) glasbi

avtorja Mitje Sočiča,

ki bo 22. decembra 2022 ob 18. uri
v atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Z avtorjem se bo pogovarjal Jaro Sever Torkar, lektor in drugi bralec plesa na tišino. Na dogodku bodo nastopili tudi godbeniki: Borut Perše – Hefe, Dejan Slak – Sleyk in Jaka Darovec.

Plesati na tišino, zapisi o(b) glasbi je druga knjiga Mitje Sočiča, ki se je po projektu novo mesto glasbe znova lotil raziskovanja popularnoglasbenega življenja naših lokalnih vsakdanjosti. K projektu mišljenja glasbe je povabil posameznice in posameznike, ki so s svojimi mislimi (so)tvorili ples na tišino.

 

V knjigi so nastopili:

Aleksander Raztresen, Aleš Dravinec, Ana Pandur, Andrej Karoli, Anina Trobec, Anja Pavlin, Boris Benko, Borut Antončič, Borut Pelko, Borut Perše – Hefe, Dejan Slak – Sleyk, Domen Bohte, Gašper Beg, Gregor Strasbergar, Jaka Darovec, Jaka Sočič, Jan Medle, dr. Jože Vogrinc, Jure Košir, Jure Longyka, Klara Zupančič, Maja Pavlin, Marjana Vovk, Marko Pirc, Maša Kagao Knez, Matjaž Berger, Matjaž Ambrožič, Matjaž Vitkovič, Mirjana Martinović, Mirko Vorkapić, Nejc Gazvoda, Nejc Smodiš, Nikola Sekulović, Primož Hladnik, dr. Rajko Muršič, Simona Lešnjak, Tomislav Jovanović – Tokac, Urban Malovič, Žiga Dobravc.

Plesati na tišino je koncept za ples, glasbo, misel in ustvarjanje ... Ljudje uporabljajo telesa pri interpretaciji zvoka od svoje prve pojavne oblike. Glasbe ni mogoče izvajati brez gibanja in resnici na ljubo je glasba namenjena predvsem gibanju česarkoli že; misli ali telesa.

Plesati na tišino morda lahko predstavlja konceptualni navdih za katerokoli individualno izbrano ustvarjalnost. Predstavlja njen in njegov izstop iz vsakodnevnih opravil, posledic časa.

Plesati na tišino je sposobnost mentalnega stanja in je simbolna pot za iskanje v realnosti izgubljene čarobnosti bivanja. Je koncept za izvedbo posameznikovega neobičajnega.

Vsebina plesa na tišino je postavljena v čas med poslušanje in izvajanje glasbe. V čas, ko poslušalci iščejo svoj ustvarjalni koncept, preden postanejo glasbeniki. 

Knjigo je izdalo Društvo Novo mesto s finančno podporo Mestne občine Novo mesto.

Vstop je prost.