Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Severin Šali – pesnik, zaljubljen v življenje

2.12.2022 17:00:00

Lokacija: ploščad nasproti knjižnice

Na predvečer Tega veselega dneva kulture vas vabimo na ogled razstave Severin Šali – pesnik, zaljubljen v življenje, ki smo jo pripravili ob 30. obletnici njegove smrti. O življenju in delu novomeškega pesnika, književnega prevajalca in urednika Severina Šalija bo spregovorila avtorica razstave Darja Peperko Golob, večer pa bomo obogatili s prebiranjem njegovih pesmi ter odlomkov iz del, ki jih je prevedel. Če vam je katero izmed njegovih besedil še posebej ljubo, se nam lahko pri prebiranju pridružite tudi vi. Čaka vas tudi glasbeno presenečenje. Vljudno vabljeni.

 

»Ker vem za smrt,

sem zaljubljen v življenje –

saj je moje in vaše,

sopotniki moji!«

 

(Severin Šali: iz pesmi Popotnik, zaljubljen v življenje)

 

Severin Šali je bil pesnik samouk, s prirojenim pesniškim darom, lirik, ki se je s tenkočutno izpovedno govorico nagibal k enostavnim, tradicionalnim pesniškim oblikam. Večni popotnik v pravem in prenesenem pomenu besede, pa vendar je svoj pravi dom končno našel v Novem mestu, kjer je umeščen med najvidnejša imena njegove bogate literarnozgodovinske podobe.

V primeru slabega vremena bo dogodek potekal v prireditvenem atriju knjižnice. Dobimo se pri zunanji razstavi o Severinu Šaliju na ploščadi nasproti glavnega vhoda v knjižnico.