Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Stripoteka – od črte do stripa

17.11.2022 18:00:00

Lokacija: Stripoteka (zgornja rotunda, 3. nadstropje)

 

Predstavljamo novost v novomeški knjižnici – Stripoteko, prijeten prostor za branje in druženje, kjer vas čakajo stripi domačih in tujih avtorjev, zbrani na enem mestu.

Hkrati vas vabimo na pogovor s striparjema Izarjem Lunačkom in Karolino Umetnino, ki sta skupaj s še štirimi drugimi prepoznavnimi slovenskimi avtorji stripov poskrbela za edinstveno likovno opremo naše Stripoteke. O njunem ustvarjanju in položaju stripa v slovenskem prostoru se bo z njima pogovarjala Alenka Murgelj. Vljudno vabljeni.

 

Izar Lunaček

Tilen Izar Lunaček je slovenski akademski slikar, ilustrator in stripar, promotor stripa ter diplomiran komparativist in doktor filozofije. Svoje stripe je objavljal v Stripburgerju, Slovenskih novicah, Delu in Mladini ter izdal več stripovskih albumov. Riše tudi ilustracije in karikature, ki jih objavlja v različnih časopisih in revijah, ilustriral pa je tudi več knjig, med katerimi jih je več prejelo zlato hruško, ki označuje kakovostno otroško in mladinsko literaturo. Znan je kot avtor prvega slovenskega spletnega stripa Paradise Misplaced ter prvega slovenskega avtorskega stripa, objavljenega pri veliki ameriški založbi, Animal noir, ki ga je ustvaril skupaj z Nejcem Jurnom in je bil v slovenščini izdan pod naslovom Kosmati krimič. V zadnjem času je izdal stripovski esej o smešni plati religije Sveto & smešno, sedem stripovskih pravljic Lahko noč, sine, kot soavtor pa Dekle, ki se ni balo medvedov. Je tudi soustanovitelj in organizator Stripolisa, Stripolisfesta oziroma Tinte in striparne Pritličje.

 

Karolina Umetnina

Karolina Umetnina je mlada umetnica, diplomirana literarna komparativistka, ustvarjalka stripov iz Opatjega sela in avtorica Instagram profila @karolinaumetnina, kjer objavlja svoje stripe v kraškem narečju. V njih (samo)ironično, predvsem pa navihano in iskreno poroča o lastnih pripetljajih, reflektira svoje misli in opisuje ves smisel in nesmisel življenja in sebe v njem. Mnogim se je zapisala v spomin tudi z vinjetami hvaležnosti gasilcem ob nedavnem požaru na Krasu. Pred kratkim je na veliko navdušenje njenih sledilcev izšla njena prva zbirka stripov z naslovom Ma kej? Neč, v katerih je zbranih 15 od več kot 2.500 stripov, ki jih je v zadnjih dveh letih objavila na Instagramu.