Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

konS ≡ Izdelava mini zoetropa

13.12.2021 16:00:00

Lokacija: Učilnica Beri

 

Mlade od 9. leta starosti naprej vabimo, da se nam pridružijo na delavnici z naslovom Izdelava mini zoetropa. Oživimo sličice z odsluženim CD predvajalnikom. Zoetrope je naprava, ki ustvari iluzijo animacije tako, da zaporedne sličice, ki se vrtijo v krogu, osvetli za delček sekunde, in to ponavlja v neskončni zanki. Izumili so jo že v 19. stoletju, mi pa jo bomo poustvarili iz delov, ki so nam na voljo v 21. stoletju.

 

Napravo bomo izdelali iz odsluženega mehanizma CD ali DVD predvajalnika, mikrokontrolerja Arduino, visoko svetilne bele LED lučke ter nekaj pomožnih elementov. Med drugim bomo spoznali “brushless” pogonski motor ter napisali program, ki bo natančno sinhroniziral utripanje LED in vrtenje motorja. Najbolj zabavno pa bo seveda ustvarjanje in igranje z animacijami v zanki.

 

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na borut.pelko@lokalpatriot.si.

Delavnica bo izvedena v skladu s z veljavnimi ukrepi Vlade RS in priporočili NIJZ.

 

Delavnice za otroke in mlade v okviru projekta konS predstavljajo serijo razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj. Izvajamo jih, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti in novih tehnologijah, ki jih preko raziskovalne umetnosti premišljamo za posameznika in družbo. Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.

Več informacij o projektu, konzorciju in načrtovanih aktivnostih najdete na kons-platforma.org. 

 

Projekt konS -- Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.