Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Društvo LKD Mavrica: Novo mesto

3.12.2021

Lokacija: Prireditveni atrij

 

V decembru so na ogled slike z letošnje Galerije na prostem in Evropskega tedna mobilnosti. Slike so ustvarili ljubiteljski slikarji na novomeškem Glavnem trgu pod mentorstvom slikarja Jožeta Kotarja v organizaciji društva LKD Mavrica in Mestne občine Novo mesto.

Prvi sklop predstavljajo dela z vedutami Novega mesta, v drugem sklopu pa so slikarska dela na temo mobilnosti v Novem mestu. Slikarji so dela ustvarjali v tehnikah akrila na platnu, akvarela na platnu in akvarela na papir. 

2. do 31. december 2021

 


 

 

O LKD Mavrica

Likovno kulturno društvo Mavrica je prostovoljno in nepridobitno interesno združenje, v katerem člani že 23. leto aktivno delujejo predvsem na področju likovne, fotografske in kulturne dejavnosti. Najprej se je 6 likovnih ustvarjalcev združilo v likovno sekcijo Mavrica in le-ta se je kasneje, 5. 4. 2004, preoblikovala v društvo. Letos so pridobili status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. So aktivni člani Zveze likovnih društev Slovenije in eno najbolj prepoznavnih novomeških društev ter uveljavljeni v Sloveniji in tujini.

Člani društva se slikarsko izobražujejo doma in v tujini. Likovno teorijo črpajo skozi šolsko leto pod vodstvom različnih mentorjev, v različnih slikarskih tehnikah. V 23-letnem obdobju je nastalo več sto upodobitev narave, krajin, vedut, tihožitij, številnih šopkov in figuralike – v olju, akrilu, akvarelu, tušu, pastelu ali risbi s svinčniki ali ogljem. K sodelovanju povabijo tudi šolske in predšolske otroke.

Sodelujejo na Ex-temporih, natečajih, vodenih ogledih galerij. Predstavljajo se s samostojnimi in skupinskimi razstavami, med katerimi je najbolj znana Galerija na prostem. Dogodek je postal med meščani, okoličani, slikarji in turisti zelo priljubljen. Letos je bil že 14. po vrsti. Na Evropskem tednu mobilnosti so sodelovali drugič. Motivi, ki na dogodkih najbolj nagovarjajo slikarje, so vedute Novega mesta ter spodbujanje k mobilnosti in k čistejši naravi.

Na razstavi vidimo dela, ki so jih udeleženci preko svojih čustev, ki jih sproža večstoletno zgodovinsko mestno jedro s svojo čudovito naravo v okolici, prenašali na platna ali papir. Upodobili so številne prelepe naravne zaklade, ki jih tu ni malo in so preprosto vredni ogleda.