Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

6. Trdinov literarni pohod: po sledeh Janeza Trdine in akterjev novomeške pomladi

5.6.2021 07:00:00

V soboto, 5. junija 2021, bomo ponovno peš osvojili skriti del Gorjancev. Tokrat se bomo proti Gorjancem odpravili po sledeh akterjev novomeške pomladi, ki so bili zelo naklonjeni Trdinovemu narodnoprebudnemu značaju ter zagretosti za skrivnostnost Gorjancev in samosvojost tamkajšnjih prebivalcev. Prostrani svet Gorjancev jih je večkrat zvabil v svoja nedrja, še posebej ljuba pa jim je bila pot od Žabje vasi do vasi Šentjošt in ob potoku Klamfer proti žumberški vasici Gaj, ki v njihovem času še ni bila zapuščena. Približno po tej poti se bomo podali tudi mi in med potjo spoznavali, zakaj so se Marjan Mušič in ostali »pomladniki« vedno znova vračali na Gorjance. Pot bomo s krajšim kulturnim programom zaključili pri »fabriki«.

 

Na pot se bomo peš odpravili ob 7. uri iz Žabje vasi (zbor pri Agroservisu). Čaka nas od 5 do 6 ur hoje. Tisti, ki menite, da je za vas pot predolga, se lahko pohodnikom pridružite v vasi Dolž, kjer bomo predvidoma okoli 9.30. Poleg dobre volje in osebnega dokumenta sta nujni še dobra telesna pripravljenost in ustrezna pohodna oprema, saj bo pot dolga in na mestih strma. Prav tako bo med pohodom nujno spoštovati veljavne ukrepe za zajezitev virusa Covid 19. Ne pozabite tudi na vodo in hrano, ki bo tokrat »iz nahrbtnika«. Po kulturnem programu pri »fabriki« se bomo peš napotili do vasi Dolž, od koder bo po želji organiziran prevoz v Novo mesto.

Predvideni povratek v Novo mesto je okoli 16. ure.

 

Zaželeni so prostovoljni prispevki. Število udeležencev je omejeno.

Obvezne prijave do ponedeljka, 31. maja 2021, na povezavi. 

 

Dodatne informacije:

Nataša Franko: natasa.franko@nm.sik.si, 07/393 46 83 (med 9.00 in 13.00)

Martin Luzar: martin.luzar64@gmail.com, 041/800 876

 

Pred prijavo na pohod svetujemo, da preverite veljavne ukrepe za preprečevanje epidemije Covid 19 na področju izvajanja kulturnih prireditev.