Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Večer Antona Podbevška: Generator in Dubzilla

18.9.2020 20:00:00

Lokacija: Atrij gradu Grm

»Grand finale« prvega novomeškega festivala bo potekal na grmskem gradu, predelu Novega mesta, kjer se je rodil mogoče najvidnejši predstavnik novomeške pomladi, Anton Podbevšek.

Anton Podbevešek velja za prvega slovenskega avantgardnega književnika, vzornika Srečka Kosovela in kasneje slovenskih modernistov. Navdihujoče, bodrilno in ključno je vplival in še vedno vpliva na glasbenike in umetnike tega časa. Izjemno pomemben del teh so tudi snovalci, ki predstavljajo alternativni pol tistemu obče sprejetemu ustvarjanju.

Izven okvirjev najdemo tudi domačo zasedbo Dubzilla. Njihova glasba je mešanica dub-a z elementi elektronike, reggaeja, semplinga, gramofonskih diverzij in sodobnih glasbenih tokov ter žanrov, kot so plesna elektronika, alternativa, rock in post rock.

Kot pravijo sami, se vse skupaj zliva v drzen »podgurski dub«. Na njihovem prvencu – DUBZILLA (2011, Založba Radia Študent – ZARŠ) zabeležena inštrumentalna dub glasba ima več drugih primesi, stilov, kot so rock, electro in trip hop. Vključuje pa tudi elemente jugoslovanske zapuščine ljudske glasbe in izročil. Posamezne skladbe zasedbe Dubzilla so do sedaj ostale ujete na kompilacijah KLUBSKI MARATON (2008, Založba Radia Študent – ZARŠ) in FRAJTONDUB-2011-01 (2011, KIBLA – ToX) ter na treh avtorskih ploščah, ki sta izšli pri Založbi Radia Študent.

Dubzilla

Dubzilla:

Tomaž Rifelj Buc (bobni, loopi)

Črt Zorko (bas, bas synth)

Luka Švajger (kitara, sampli)

Dejan Slak (klaviature, kitare, sintetizator)

 

Generator ,ki je pred kratkim navdušila tudi z akustičnim nastopom v oddaji Izštekani na Valu202 z Juretom Longyko. Generator so originalna 9-članska elektro-akustična indukcija.

Kolektiv je po vrnitvi iz Londona ustvarila Anina skupaj s svojim fantom, maminim možem, moževim prijateljem, prijateljevim sinom, tremi Turki in enim Denisom iz Amsterdama. Ustanovljen na dan mladosti, 25. 5. 2016, je Generator začel delovati v takratni avtonomni kulturni coni Sokolc v Novem mestu. Vsak član je poseben. Anina odpre zaprte oči, da bi ne videla, Joe igra tri klaviature z dvema rokama, Maks šteje nazaj, medtem ko igra naprej, Primož ima sposobnost zdravljenja z nizkimi frekvencami, Zore ve, da bo še vse v redu, Tučo lahko potuje v času, brata Turk sta v groove-u že od rojstva, Denis pa ni velik ljubitelj zelenjave, obožuje pa igranje trobente.

Generator

Generator:

Vokal (Anina Trobec)

Boben (Maksim Špelko)

Bas (Primož Špelko)

Kitara (Tomaž Zorko, Marko Turk)

Klavir/synth (Joseph Wheba)

Saksofon (Mitja Turk)

Pozavna (Gregor Turk)

Trobenta (Denis Androić)

Dogodek je za obiskovalce brezplačen, zaradi omejenega števila obiskovalcev pa je obvezna predhodna rezervacija sedišč na: rezervacije.festivalglasbe@gmail.com

100 let novomeške pomladi | Podporniki