Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Sonaravno vrtnarjenje brez prekopavanja tal

2.4.2019 18:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Robert Špiler in Tjaša Štruc sta po zaključenem študiju leta 2013 s polno glavo idej in mladostne energije na Rožnem pri Brestanici sestavila čudovito malo hiško ter poleg vzpostavila 250 m2 velik zelenjavni vrt, ki ga imenujeta Vrt Obilja.

Združila sta Tjašino akademsko znanje (mag. biologije in ekologije) in večletno Robertovo prakso dela na vrtovih. Po mnogo uspešnih in tudi zgrešenih vrtnih poizkusih, so ostala le najboljša spoznanja, ki jih danes predajata naprej. Na vrtu uporabljata predvsem kompostno zastirko v kombinaciji z ostalimi organskimi materiali, ki zaščitijo tla in posnemajo pogoje v naravi. Tako dosežeta univerzalno rodovitna tla, mnogo manj plevela in 95 % manj zalivanja – vse to brez prekopavanja ali obračanja tal.

Prelepo, da bi bilo res? Ničesar ne skrivata. Njuno delo, slike in video posnetki, ki jih bosta predstavila na predavanju, so dovolj zgovorni sami zase.

Sonaravno vrtnarjenje pomeni pridelovati hrano brez oziroma s čim manjšim onesnaževanjem okolja ter z zgledovanjem po načelih Narave. V naravi tla niso nikoli prekopana, da lahko vzklije nova rastlina. Tla tudi nikoli niso gola – večino časa so popolnoma zastrta ali pa gosto preraščena z rastlinami.

Na predavanju bomo spoznali praktične napotke, kako ustvariti rodovitna vrtna tla brez prekopavanja z uporabo zastirk iz organskih materialov. Boljše poznavanje delovanja tal spremeni naš odnos in delo na vrtu. Zavedanje, da je potrebno za tla skrbeti 365 dni v letu in ne le takrat, ko jih potrebujemo, spremeni vse.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Društvom Bober – okoljsko gibanje Dolenjska.

Vljudno vabljeni!