Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Ivan Cankar

10.12.2018 18:00:00

Lokacija: Prireditveni atrij

 

Našega največjega in tudi prvega poklicnega pisatelja dan po stoti obletnici njegove smrti obujamo s predavanjem, ki bo dokazovalo, da Ivan Cankar ni le glasnik dogajanja s preloma stoletja, pač pa je njegova pisana beseda aktualna še dandanes. Goreč zagovornik slovenskega jezika in kulture je namreč tenkočutno beležil karakter našega naroda še predno se je ta v resnici zavedal samega sebe, hkrati pa je v svojih proznih ter dramatičnih delih, predvsem pa esejih, člankih in pismih kritično dokumentiral svoje okolje in čas.

Predavateljica Tina Kralj bo poskušala skozi predstavitev nekaterih osrednjih tem njegovega pisanja poslušalcem približati turbulentne okoliščine fin de siecla, začetka 20. stoletja ter obdobja 1. svetovne vojne, ki so imele na senzibilnega pisca, ki v svojem opazovanju ni ostajal pasiven, močan vpliv. Hkrati bo odstirala zanimive drobce Cankarjevega osebnega življenja, ki je ves čas nihalo med askezo in boemstvom.

 

Tina Kralj je magistrirala na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. V preteklosti je delovala kot vodička po razstavah, (so)organizatorka projektov ter piska besedil, člankov ter otvoritvenih govorov. Leta 2018 je v Cankarjevem domu nastopila kot projektna koordinatorka za galerijski program.