Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Pot posvetitve – nekoč in danes

21.2.2018 18:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Vsako obdobje v zgodovini človeštva je kopreno misterijev posvetitve odstiralo na svoj način. Od nekdaj se je to delo opravljalo v posvetitvenih šolah, ki so imele na voljo znanje, možnosti in silo, da so procese posvetitve pri kandidatih lahko ustrezno spremljale in podpirale. Splošno rečeno gre pri posvetitvi za predajo določenih znanj in možnosti na določenem področju, ki pripravljenemu učencu v določenem trenutku odstrejo nove zakonitosti življenja in njega samega. Tako je učenec postopno vpeljan v „skrivnosti določenega področja“, ki jih na poti kasneje raziskuje in spoznava.

Običajno se posvetitev nanaša na duhovne vidike posameznika, natančneje na njegovo zavedanje oz. dušo. Pri pitagorejcih je posvetitev sledila pripravljalnemu obdobju čiščenja, ki je bilo nujno potrebno pred samo iniciacijo. Faze čiščenja so vsebovale tri zahteve:

-          Nadvlado in izogibanje vplivom, ki lahko zavest zameglijo ali izkrivljajo, npr. uživanje alkohola, narkotikov in drugih substanc, ki vplivajo na zavest.

-          Opazovanje svojega notranjega življenja, kar pomeni občutkov, misli in delovanja volje. Na ta način so spoznavali njihov vpliv na nastajanje njihovih nazorov in usmeritev. Posebej pomembna je bila budnost z ozirom na njihove simpatije in antipatije.

-          Oblikovanje in utrjevanje stabilne etične drže na osnovi razvitih duhovnih principov.

 

Na predavanju se bomo sprehodlili skozi različna obodobja v zgodovini posvetitve od Egipta preko anitčnih znanj do novodobnih načinov posvetitve. Vprašali se bomo, če je dandanes posvetitev sploh možna, kje se ta pot začne in konča in ali gre pri posvetitvi danes zgolj za teorijo oz. obujanje spomina iz preteklosti.

Predavanju bo sledil razgovor.

Organizator večera: http://www.lectorium.si/

:Mednarodna šola Zlatega rožnega križa – Vodnarjeva doba