Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Duhovno sporočilo, skrito v pravljicah

18.1.2017 18:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Literarna teorija uvršča pravljice med izmišljene zgodbe, ki so si jih ljudje v preteklosti pripovedovali iz roda v rod, da bi potomcem predali svoje izkušnje in modrost. Če so bile namenjene razvedrilu in kratkočasju, so z vsakim novim pripovedovalcem dobile tudi nov okras.

Na začetku 19. stoletja sta brata Grimm začela selektivno zbirati in zapisovati predvsem ljudske pravljice in stare zgodbe. Ne kot romantika, navdušena nad lepoto zgodb, temveč kot realista in vizionarja, ki sta videla v sporočilih zgodb iz daljne preteklosti korenine za stanje tedanje družbe. Njuna zbirka pravljic je postala osnova za preučevanje na bolj sistematičen način.

Ko so pravljice in zgodbe pričele dobivati določljivo formo in strukturo, so postale tudi čtivo za zabavo in poduk otrok in odraslih, njihova sporočilnost pa se je razmnožila v številne interpretacije.

Ne glede na čas in prostor, v katerem so nastajale, pa nosijo stare pravljice in zgodbe še nekaj bistvenega. V časih, ko je bilo mnenje posameznika pod močnim vplivom vladajočih hierarhij ter je posameznik sam težko razumel zgodbe in mite izven splošno uveljavljenih načinov interpretacij, so bile pravljice in druge mitološke zgodbe s svojo simboliko tudi nosilec skrivnega jezika posvetitve.

Njihov zabrisan pomen si je spretno utiral pot do iskalcev živega duha ter v oteženih okoliščinah omogočal tako posameznikom kot skupinam duhovni razvoj.

Na tematskem večeru bomo skozi primere znanih ljudskih pravljic poskušali razložiti pomen posameznih simbolov ter iskali načine, kako bi si s tem razumevanjem utrli pot do globljega prepoznavanja duhovnih vidikov naše osebnosti.

Več na: http://www.lectorium.si/

:Mednarodna šola Zlatega rožnega križa – Vodnarjeva doba