Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Dolenjski biografski leksikon

Hitro iskanje

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž

Zahtevno iskanje


Dolenjski biografski leksikon je sedaj pred Vami v internetni obliki

Vsebuje več kot 2600 biografskih gesel o ljudeh, ki so pomembni za Dolenjsko: ali so se tu rodili, šolali, delovali (delujejo) ali pa so svoja dela posvetili oz. posvečajo problemom Dolenjske, in to njenega širšega območja (po Meliku – pokrajina med Iško, Ljubljanico, Savo, Gorjanci, Kolpo in črto od Prezida do izvira Iške). Pred Vami je širok spekter dejavnosti, ustvarjalnosti in dosežkov ljudi naše pokrajine, od znanosti, kulture, umetnosti do gospodarstva, izobraževanja, športa itd. Posamezna gesla so opremljena tudi s fotografijami.

Osnova za nastanek tega pokrajinskega biografskega leksikona je Gradivo za dolenjski biografski leksikon avtorja Karla Bačerja, ki je sprva dvajset let izhajalo periodično, leta 2004 pa ga je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto izdala v knjižni obliki.

Internetna oblika leksikona nam omogoča aktivno urejanje in dodajanje novih podatkov in imen, ki so v času, ko je Gradivo za dolenjski biografski leksikon nastajalo, šele stopala na prizorišče. Hkrati je leksikon lažje in hitreje dostopen uporabnikom širom Slovenije in izven njenih meja oz. vsem uporabnikom interneta.

Spoštovani uporabniki Internetnega dolenjskega biografskega leksikona, k sodelovanju vabimo tudi vas! S svojimi predlogi, pripombami, informacijami nam pišite na E-mail naslov: gradivo@nm.sik.si.

 

Kratice in okrajšave

Razlago kratic in okrajšav, ki se uporabljajo v biografskem leksikonu si lahko preberete tukaj.

GOLOBIČ Lojze

urednik

(22.10.1902 - 28.9.1934 )

Življenjepis

R. 22. okt. 1902 v Štrekljevcu, u. 28. sept. 1934 v Ljubljani. V l. 1920/21-1921/22 je od petega do šestega razreda obiskoval novomeško gimnazijo in nadaljeval šolanje v Ljubljani, kjer je tudi maturiral. V Gorici in na Reki je nekaj časa študiral teologijo, nato pa je v Zagrebu študiral slavistiko in študij tudi končal. Bil je dopisnik Slovenca in urednik njegove kulturne rubrike. V Novem mestu je ustanovil list Vesna, bil njegov urednik ter v njem objavljal pesmi in črtice. Sodeloval je tudi pri listih: Rast, Naš čolnič, Slovenec, Mladika, Krevs, Vigred, Bogoljub, Orlič. V »Zborniku za nar. život i običaje južnih Slavena« je objavljal etnografske in folklorne članke. Dopisoval je tudi v Obzor in Jutranji list. Zbiral je gradivo za bibliografijo Bele krajine.

Viri in literatura

  • 225 let novomeške gimnazije, str. 354.
  • Kronika I/1934, str. 347 – s sliko.
  • Prim. SBL 5. sn., str. 447.

Slikovni material

  • Kronika slovenskih mest I 1934, str. 347.

 

« Nazaj | natisni