Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Dolenjski biografski leksikon

Hitro iskanje

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž

Zahtevno iskanje


Dolenjski biografski leksikon je sedaj pred Vami v internetni obliki

Vsebuje več kot 2600 biografskih gesel o ljudeh, ki so pomembni za Dolenjsko: ali so se tu rodili, šolali, delovali (delujejo) ali pa so svoja dela posvetili oz. posvečajo problemom Dolenjske, in to njenega širšega območja (po Meliku – pokrajina med Iško, Ljubljanico, Savo, Gorjanci, Kolpo in črto od Prezida do izvira Iške). Pred Vami je širok spekter dejavnosti, ustvarjalnosti in dosežkov ljudi naše pokrajine, od znanosti, kulture, umetnosti do gospodarstva, izobraževanja, športa itd. Posamezna gesla so opremljena tudi s fotografijami.

Osnova za nastanek tega pokrajinskega biografskega leksikona je Gradivo za dolenjski biografski leksikon avtorja Karla Bačerja, ki je sprva dvajset let izhajalo periodično, leta 2004 pa ga je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto izdala v knjižni obliki.

Internetna oblika leksikona nam omogoča aktivno urejanje in dodajanje novih podatkov in imen, ki so v času, ko je Gradivo za dolenjski biografski leksikon nastajalo, šele stopala na prizorišče. Hkrati je leksikon lažje in hitreje dostopen uporabnikom širom Slovenije in izven njenih meja oz. vsem uporabnikom interneta.

Spoštovani uporabniki Internetnega dolenjskega biografskega leksikona, k sodelovanju vabimo tudi vas! S svojimi predlogi, pripombami, informacijami nam pišite na E-mail naslov: gradivo@nm.sik.si.

 

Kratice in okrajšave

Razlago kratic in okrajšav, ki se uporabljajo v biografskem leksikonu si lahko preberete tukaj.

POVH Janez

predavatelj, dekan, znanstvenik

(6.9.1973 )

Življenjepis

R. 6. septembra 1973 v Celju. Po zaključeni Srednji tehniški šoli v Celju l. 1992 se je vpisal na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani, kjer je nadaljeval študij vse do pridobitve naziva doktor znanosti (l. 2006). Za svojo doktorsko disertacijo je prejel Krkino nagrado. Od 1. 10. 1998 je dekan Fakultete za informacijske študije v Novem mestu, kjer je predavatelj predmetov Matematika 1, Matematika 2, Statistika 2 in Multivariatna analiza. L. 2009 je v Saarbrücknu izšla njegova znanstvena monografija z naslovom Towards the optimum by semidefinite and copositive programming: new approach to approximate hard optimization problems (Iskanje optimuma s semidefinitnim in kopozitivnim programiranjem – novi pristopi za reševanje težkih problemov). Redno objavlja znanstvene članke v različnih strokovnih matematičnih revijah, udeležil se je preko 30 mednarodnih znanstvenih srečanj po vsem svetu. Je član Društva matematikov, fizikov in mehanikov, Mathematical programming society, Društva akademska pobuda, upravnega odbora Slovenskega društva Informatika. Prizadeva si za ustanovitev Univerze v Novem mestu.

 

« Nazaj | natisni