Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Dolenjski biografski leksikon

Hitro iskanje

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž

Zahtevno iskanje


Dolenjski biografski leksikon je sedaj pred Vami v internetni obliki

Vsebuje več kot 2600 biografskih gesel o ljudeh, ki so pomembni za Dolenjsko: ali so se tu rodili, šolali, delovali (delujejo) ali pa so svoja dela posvetili oz. posvečajo problemom Dolenjske, in to njenega širšega območja (po Meliku – pokrajina med Iško, Ljubljanico, Savo, Gorjanci, Kolpo in črto od Prezida do izvira Iške). Pred Vami je širok spekter dejavnosti, ustvarjalnosti in dosežkov ljudi naše pokrajine, od znanosti, kulture, umetnosti do gospodarstva, izobraževanja, športa itd. Posamezna gesla so opremljena tudi s fotografijami.

Osnova za nastanek tega pokrajinskega biografskega leksikona je Gradivo za dolenjski biografski leksikon avtorja Karla Bačerja, ki je sprva dvajset let izhajalo periodično, leta 2004 pa ga je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto izdala v knjižni obliki.

Internetna oblika leksikona nam omogoča aktivno urejanje in dodajanje novih podatkov in imen, ki so v času, ko je Gradivo za dolenjski biografski leksikon nastajalo, šele stopala na prizorišče. Hkrati je leksikon lažje in hitreje dostopen uporabnikom širom Slovenije in izven njenih meja oz. vsem uporabnikom interneta.

Spoštovani uporabniki Internetnega dolenjskega biografskega leksikona, k sodelovanju vabimo tudi vas! S svojimi predlogi, pripombami, informacijami nam pišite na E-mail naslov: gradivo@nm.sik.si.

 

Kratice in okrajšave

Razlago kratic in okrajšav, ki se uporabljajo v biografskem leksikonu si lahko preberete tukaj.

ŠKRABEC Janez

ekonomist, podjetnik

(7.7.1963 )

Življenjepis

R. 7. jul. 1963, živi v Ljubljani [oče Stanislav Mihael, mati zobna inštrumentarka Breda Marija roj. Peček; brat podjetnik Stanislav; poročen je s profesorico telesne vzgoje Sonjo roj. Poljanšek; je sorodnik slovitega jezikoslovca patra Stanislava Škrabca in sin znanega poslovneža Stanislava Škrabca]. Med letoma 1979 in 1983 je obiskoval Gimnazijo Kočevje, nato pa je študiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Dodatno se je izobraževal na seminarjih na IEDC na Poslovni šoli Bled, pa tudi na univerzi Cleveland State v ZDA in INSEAD Fontainebleau. Poslovno pot je začel kot praktikant v podjetju Riko Ribnica, med letoma 1989 in 1991 je bil Rikov predstavnik v Moskvi. Nato je leta 1991 ustanovil družbo Transtrade v Ljubljani, leta 1996 pa podjetje Riko d.o.o., ki je danes preraslo v enega vodilnih inženiring podjetij v Sloveniji z več poslovnimi področji, kot so inženiring v industrijski dejavnosti, inženiring na področju skladiščnih in transportnih sistemov, inženiring na področju energetike, ekologije in avtomatizacije prometa, inženiring na področju gradbeništva. Leta 1997 je Škrabec ustanovil podjetje Riko hiše, ki proizvaja in trži lesene masivne bio hiše Riko po evropskih trgih. Leta 2000 je postal lastnik in direktor družbe SAS Zadar. Leta 2002 je ustanovil še podjetje Riko Invest d.o.o., njihove osnovne dejavnosti so gradbeni inženiring in investicije v gradbeništvo. Podjetja so povezana v Skupino Riko. Podjetje Riko d.o.o. je član mnogih poslovnih združenj (SOCIUS, SBRA, član Ameriške zbornice, Gospodarske zbornice Slovenije, član Avtomobilskega grozda). Podjetja Skupine Riko odlikuje tudi družbeno odgovorna dejavnost, v ta sklop spadajo Likovna zbirka Riko (reprezentativna zbirka slovenske umetnosti 20. stoletja), Škrabčeva domačija (v muzej so jo prenovili leta 2002), Ustanova patra Stanislava Škrabca (ustanovljena leta 2003). Riko je pomemben sponzor in donator kulturi, umetnosti in športu. Prejel je veliko priznanj in nagrad: priznanje družbi Riko d.o.o., in sicer »1. mesto za okoljski izdelek 2002 za Riko hišo«, 2002, Riko hiši Evropska patentna pisarna iz Münchna podeli Evropski patent, priznanje »rating leta« podjetju Riko za poslovno leto 2002, ki ga je podelila Bonitetna hiša I poslovne informacije d.o.o. skupaj z največjo bonitetno hišo na svetu Dun & Bradstreet, 2003, Škrabčeva domačija nominirana za naziv Evropski muzej leta 2004, podjetje Riko prejelo Standard kakovosti ISO 9001, 2005. Škrabec J. je bil l. 2002 imenovan za častnega konzula Kraljevine Maroko. Spada med sto najuglednejših poslovnežev v Sloveniji (2005, 2006).

Viri in literatura

  • A. Klun: Ribniški biografski leksikon : raziskovalna naloga 2006, str. 27-28 – s sliko.

 

« Nazaj | natisni