Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Dolenjski biografski leksikon

Hitro iskanje

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž

Zahtevno iskanje


Dolenjski biografski leksikon je sedaj pred Vami v internetni obliki

Vsebuje več kot 2600 biografskih gesel o ljudeh, ki so pomembni za Dolenjsko: ali so se tu rodili, šolali, delovali (delujejo) ali pa so svoja dela posvetili oz. posvečajo problemom Dolenjske, in to njenega širšega območja (po Meliku – pokrajina med Iško, Ljubljanico, Savo, Gorjanci, Kolpo in črto od Prezida do izvira Iške). Pred Vami je širok spekter dejavnosti, ustvarjalnosti in dosežkov ljudi naše pokrajine, od znanosti, kulture, umetnosti do gospodarstva, izobraževanja, športa itd. Posamezna gesla so opremljena tudi s fotografijami.

Osnova za nastanek tega pokrajinskega biografskega leksikona je Gradivo za dolenjski biografski leksikon avtorja Karla Bačerja, ki je sprva dvajset let izhajalo periodično, leta 2004 pa ga je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto izdala v knjižni obliki.

Internetna oblika leksikona nam omogoča aktivno urejanje in dodajanje novih podatkov in imen, ki so v času, ko je Gradivo za dolenjski biografski leksikon nastajalo, šele stopala na prizorišče. Hkrati je leksikon lažje in hitreje dostopen uporabnikom širom Slovenije in izven njenih meja oz. vsem uporabnikom interneta.

Spoštovani uporabniki Internetnega dolenjskega biografskega leksikona, k sodelovanju vabimo tudi vas! S svojimi predlogi, pripombami, informacijami nam pišite na E-mail naslov: gradivo@nm.sik.si.

 

Kratice in okrajšave

Razlago kratic in okrajšav, ki se uporabljajo v biografskem leksikonu si lahko preberete tukaj.

DAJČMAN - ROGELJ Marjeta

pisateljica, Trdinova nagrajenka

(11.7.1934 )

Življenjepis

R. 11. jul. 1934 v Bušinji vasi pri Metliki. Osnovno šolo in učiteljišče je končala v Novem mestu. Učiteljsko pot je začela na Suhorju, poučevala je tudi na Radovici pri Metliki in v Žirovnici pri Bledu. Po vrnitvi na Dolenjsko je poučevala v Vavti vasi. Ob delu je študirala slovenščino in knjižničarstvo na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Od l. 1973 do l. 1987 je delala v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto kot višja knjižničarka, od l. 1976 pa do upokojitve je vodila Oddelek za odrasle. Svoje literarne prispevke je objavljala v Dolenjskem listu, Dolenjskih razgledih, Anteni, Prosvetnem delavcu, Kurirčku, Nedeljskem dnevniku, Samorastniški besedi in Kmečkem glasu. Leta 1979 je objavila roman Marjetka ve, kaj je vojna, drugo izdajo je roman doživel l. 1985. Objavila je tudi dve kratki prozni deli za otroke Kadar mamice ni doma l. 1984, 2. izdaja l. 1994, ter V gozdu imam prijatelje l. 1987. Za odrasle je napisala kratko prozo Pomlad in ti l. 1985, Potuj z menoj ljubljena na vrteči se zemeljski obli l. 1995 in roman Afrika, Afrika. L. 1994 je prejela Trdinovo nagrado.

Viri in literatura

  • DL 10. okt. 1996, str. 10 – s sliko.
  • DL 14. jul. 1994, str. 2 – s sliko.
  • DL 30. sept. 1976, str. 15 – s sliko.

 

« Nazaj | natisni