Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Dolenjski biografski leksikon

Hitro iskanje

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž

Zahtevno iskanje


Dolenjski biografski leksikon je sedaj pred Vami v internetni obliki

Vsebuje več kot 2600 biografskih gesel o ljudeh, ki so pomembni za Dolenjsko: ali so se tu rodili, šolali, delovali (delujejo) ali pa so svoja dela posvetili oz. posvečajo problemom Dolenjske, in to njenega širšega območja (po Meliku – pokrajina med Iško, Ljubljanico, Savo, Gorjanci, Kolpo in črto od Prezida do izvira Iške). Pred Vami je širok spekter dejavnosti, ustvarjalnosti in dosežkov ljudi naše pokrajine, od znanosti, kulture, umetnosti do gospodarstva, izobraževanja, športa itd. Posamezna gesla so opremljena tudi s fotografijami.

Osnova za nastanek tega pokrajinskega biografskega leksikona je Gradivo za dolenjski biografski leksikon avtorja Karla Bačerja, ki je sprva dvajset let izhajalo periodično, leta 2004 pa ga je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto izdala v knjižni obliki.

Internetna oblika leksikona nam omogoča aktivno urejanje in dodajanje novih podatkov in imen, ki so v času, ko je Gradivo za dolenjski biografski leksikon nastajalo, šele stopala na prizorišče. Hkrati je leksikon lažje in hitreje dostopen uporabnikom širom Slovenije in izven njenih meja oz. vsem uporabnikom interneta.

Spoštovani uporabniki Internetnega dolenjskega biografskega leksikona, k sodelovanju vabimo tudi vas! S svojimi predlogi, pripombami, informacijami nam pišite na E-mail naslov: gradivo@nm.sik.si.

 

Kratice in okrajšave

Razlago kratic in okrajšav, ki se uporabljajo v biografskem leksikonu si lahko preberete tukaj.

ZBAŠNIK France

pesnik

(19.11.1897 - 15.6.1918 )

Življenjepis

R. 19. nov. 1897 v Dolenji vasi (nečak Frana Z.), padel 15. jun. 1918 na fronti (Monte di val´Bella v Tirolah). Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju in Ljubljani, kjer je tudi maturiral. Urejal in pisal je dijaški list Mi gremo naprej in bil zaradi tega v 6. razredu izključen, nato ponovno sprejet. Maturiral je predčasno, ker je moral k vojakom in nato na fronto. Že v 3. razredu gimnazije je pesnikoval in se učil pri domači in tuji moderni. Po njegovi smrti so bile objavljene njegove pesmi v Zvončku, Družini in Odmevih.

Viri in literatura

  • Ribnica skozi stoletja 1982, str. 19-20 - s sliko.
  • SBL 14. zv., str. 779.

Slikovni material

  • Rast V/2000, str. 481.

 

« Nazaj | natisni