Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Dolenjski biografski leksikon

Hitro iskanje

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž

Zahtevno iskanje


Dolenjski biografski leksikon je sedaj pred Vami v internetni obliki

Vsebuje več kot 2600 biografskih gesel o ljudeh, ki so pomembni za Dolenjsko: ali so se tu rodili, šolali, delovali (delujejo) ali pa so svoja dela posvetili oz. posvečajo problemom Dolenjske, in to njenega širšega območja (po Meliku – pokrajina med Iško, Ljubljanico, Savo, Gorjanci, Kolpo in črto od Prezida do izvira Iške). Pred Vami je širok spekter dejavnosti, ustvarjalnosti in dosežkov ljudi naše pokrajine, od znanosti, kulture, umetnosti do gospodarstva, izobraževanja, športa itd. Posamezna gesla so opremljena tudi s fotografijami.

Osnova za nastanek tega pokrajinskega biografskega leksikona je Gradivo za dolenjski biografski leksikon avtorja Karla Bačerja, ki je sprva dvajset let izhajalo periodično, leta 2004 pa ga je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto izdala v knjižni obliki.

Internetna oblika leksikona nam omogoča aktivno urejanje in dodajanje novih podatkov in imen, ki so v času, ko je Gradivo za dolenjski biografski leksikon nastajalo, šele stopala na prizorišče. Hkrati je leksikon lažje in hitreje dostopen uporabnikom širom Slovenije in izven njenih meja oz. vsem uporabnikom interneta.

Spoštovani uporabniki Internetnega dolenjskega biografskega leksikona, k sodelovanju vabimo tudi vas! S svojimi predlogi, pripombami, informacijami nam pišite na E-mail naslov: gradivo@nm.sik.si.

 

Kratice in okrajšave

Razlago kratic in okrajšav, ki se uporabljajo v biografskem leksikonu si lahko preberete tukaj.

BULC Marko

politični delavec

(15.8.1926 )

Življenjepis

R. 15. avg. 1926 v Družinski vasi pri Šmarjeških Toplicah. Obiskoval je gimnazijo v Novem mestu v l. 1932/33–1939/40 in se še kot dijak aktivno vključil v NOB. Bil je član VOS, borec Gubčeve brigade, komandant bataljona VDV in načelnik štaba 1. brigade VDV. Po vojni je maturiral in l. 1959 diplomiral iz kemije na tehniški fakulteti v Ljubljani. Do l. 1954 je bil v JLA. Nato je opravljal visoke politične funkcije: sekretar ZK Novo mesto, politični sekretar univerzitetnega komiteja ZK v Ljubljani, predsednik stalne konference mest Jugoslavije, član ZIS, poslanec Sveta narodov. V l. 1982–1989 je bil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije. V l. 1972–1978 je bil predsednik Lovske zveze Jugoslavije, l. 1983 je postal predsednik Mednarodnega sveta za lov in ohranitev divjadi. Prejel je več visokih odlikovanj in je nosilec partizanske spomenice 1941.

Viri in literatura

  • 225 let novomeške gimnazije, str. 347.
  • Drago Bajt: Slovenski kdo je kdo, str. 66.
  • ES 1, str. 347.
  • Teleks XLVI/1980 št. 7, str. 16 – slika.

 

« Nazaj | natisni