Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Dolenjski biografski leksikon

Hitro iskanje

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž

Zahtevno iskanje


Dolenjski biografski leksikon je sedaj pred Vami v internetni obliki

Vsebuje več kot 2600 biografskih gesel o ljudeh, ki so pomembni za Dolenjsko: ali so se tu rodili, šolali, delovali (delujejo) ali pa so svoja dela posvetili oz. posvečajo problemom Dolenjske, in to njenega širšega območja (po Meliku – pokrajina med Iško, Ljubljanico, Savo, Gorjanci, Kolpo in črto od Prezida do izvira Iške). Pred Vami je širok spekter dejavnosti, ustvarjalnosti in dosežkov ljudi naše pokrajine, od znanosti, kulture, umetnosti do gospodarstva, izobraževanja, športa itd. Posamezna gesla so opremljena tudi s fotografijami.

Osnova za nastanek tega pokrajinskega biografskega leksikona je Gradivo za dolenjski biografski leksikon avtorja Karla Bačerja, ki je sprva dvajset let izhajalo periodično, leta 2004 pa ga je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto izdala v knjižni obliki.

Internetna oblika leksikona nam omogoča aktivno urejanje in dodajanje novih podatkov in imen, ki so v času, ko je Gradivo za dolenjski biografski leksikon nastajalo, šele stopala na prizorišče. Hkrati je leksikon lažje in hitreje dostopen uporabnikom širom Slovenije in izven njenih meja oz. vsem uporabnikom interneta.

Spoštovani uporabniki Internetnega dolenjskega biografskega leksikona, k sodelovanju vabimo tudi vas! S svojimi predlogi, pripombami, informacijami nam pišite na E-mail naslov: gradivo@nm.sik.si.

 

Kratice in okrajšave

Razlago kratic in okrajšav, ki se uporabljajo v biografskem leksikonu si lahko preberete tukaj.

RUPENA - OSOLNIK Mara

družbenopolitična delavka, urednica

(1.9.1918 - 30.5.2003 )

Življenjepis

R. 1. sept. 1918 v Mirni peči, u. 30. maja 2003 v Ljubljani. Meščansko šolo je končala v Novem mestu in l. 1938 maturirala na gospodinjskem učiteljišču v Starem Futogu pri Novem Sadu. Kot dijakinja je sodelovala v Društvu kmečkih fantov in deklet, bila l. 1940 zaradi političnega delovanja zaprta, v začetku okupacije je organizirala osvobodilno gibanje v mirnopeški občini. Urejala je glasilo Našim ženam, bila članica CO AFŽ Jugoslavije, urejala Našo ženo in bila članica SNOSa in AVNOJa. Po vojni je politično delovala v Trstu, Slovenskem primorju, Novem mestu, Ljubljani in Beogradu.

Viri in literatura

  • Bitka, kakor življenje dolga 1978, str. 428 - slika.
  • DL 2. sept. 1993 št. 35, str. 15 – slika.
  • Dolenjski razgledi 5. dec. 1968, str. 31 - s sliko.
  • ES 10, str. 329.
  • SBL III, str. 167.

Slikovni material

  • Dolenjski razgledi 5. dec. 1968, str. 31.
  • Bitka, kakor življenje dolga 1978, str. 428.

 

« Nazaj | natisni