Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Hrvaški dnevi v novomeški knjižnici

V sklopu tradicionalnih Hrvaških dnevov, ki že vrsto let potekajo v naši knjižnici v sodelovanju s partnersko Mestno knjižnico 'Ivan Goran Kovačić', vas vabimo na predstavitev knjige Vedrana Sinožića z naslovom Homerov svijet na Jadranu ter odprtje razstave o življenju in delu fotografa Hinka Krapeka.

 

Sreda, 17. maj 2023, ob 18.00, Prireditveni atrij

Vedran Sinožić: Homerov svijet na Jadranu

Skupaj s Hrvaškim kulturnim združenjem Novo mesto vas vabimo na predstavitev knjige Vedrana Sinožića z naslovom Homerov svijet na Jadranu.

Homer je tokrat pred nami kot nezmotljiv geograf in neposredni očividec trojanske vojne z namenom, da njegovo prizorišče vojne ne bi bilo pozabljeno ali izbrisano iz kolektivnega spomina evropskih civilizacij. Gre za staro dilemo zgodovinarjev, pisateljev, arheologov in antropologov, pa tudi mnogih svobodomiselnih ljudi, ali je Troja zgolj plod pesnikove domišljije, ali ima tudi trdno in oprijemljivo lokacijo. Sprva je veljalo, da je sveto mesto Troja le fiktivno, danes pa velja prepričanje, da se je Troja nahajala v hrvaški Istri, Itaka pa na Kvarnerju. S knjigo tako potujemo po Olimpu in Olenskih skalah, ob reki Jardan, Alfej in Titaresij ter spoznavamo prave Homerjeve Mikene in Šparto.

Dogodek bo potekal v hrvaškem jeziku.

 

Avtor Vedran Sinožić se je rodil v Pulju 15. maja 1966. Od rojstva živi v Novigradu v Istri. Homerjeva dela so njegov navdih že vse od otroštva. Doslej je izdal knjige »Naša Troja« (2015, samozaložba, 2016, Naklada Uliks, razširjena izd.), »Kalisto: Naša Troja II« (Naklada Uliks, 2019) in »Motovunska megla« (Naklada Uliks, 2021. ). Vse tri knjige je v slovenščino prevedla Založba Stella, Šmarješke toplice. Ista založba pripravlja tudi angleški prevod knjige "Naša Troja", z naslovom "The True Troy".

       
   
     
 

Četrtek, 18. maj 2023, ob 18.00, Prireditveni atrij

Odprtje razstave: Hinko Krapek – človek svojega časa

Vljudno vabljeni na odprtje razstave o življenju in delu fotografa Hinka Krapeka, ki je na svojem področju ustvarjanja pomembno zaznamoval tako slovenski kot tudi hrvaški prostor.

Hinko Krapek zagotovo ni bil najboljši fotograf svojega časa, je pa bil eden najbolj plodovitih. Njegova ateljeja v Karlovcu in Mariboru sta namreč delovala vrsto let: 17 let v Karlovcu in 39 let v Mariboru, zato ga imata tako Karlovec kot Maribor za svojega najpomembnejšega fotografa druge polovice 19. stoletja.

Po razstavi nas bo popeljala avtorica razstave in monografije Hinko Krapek – človek svojega časa muzejska svetovalka Sanda Kočevar.

Za glasbeno obogatitev dogodka bo poskrbela kitaristka Katja Porovne Silič, profesorica kitare in komorne igre na Akademiji za glasbo, ki bo predstavila svojo zgoščenko s skladbami, katerih avtor je Baldani RR (Ratko Zekić), hrvaški skladatelj s slovenskim naslovom.

Razstava je nastala v sodelovanju Muzejev mesta Karlovec in Mestne knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ v Karlovcu v sklopu praznovanja 185. obletnice Mestne knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ in 30. obletnice Osrednje knjižnice Slovencev na Hrvaškem. Pokrovitelj razstave je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu, finančno jo je podprla Karlovška županija.