Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

In memoriam: Borut Novak

Borut Novak je Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto vodil med letoma 2013 in 2018. Na knjižnico je bil iskreno ponosen, svoje delo je opravljal zavzeto in z očitnim veseljem. V času svojega mandata je veliko pozornosti namenjal tako medsebojnemu povezovanju sodelavcev znotraj kolektiva kot tudi krepitvi vezi s preostalimi knjižnicami. Kmalu po nastopu direktorja se je zavzel za sklenitev sporazuma o partnerskem sodelovanju z Mestno knjižnico 'Ivan Goran Kovačić' iz Karlovca, s čimer smo še uradno potrdili dolgoletno sodelovanje med knjižnicama. Kmalu zatem smo podpisali še sporazum o sodelovanju s knjižnicama iz Zadra in Bihaća.

Zavzemal se je tudi za javno predstavitev kulturne dediščine iz arhiva knjižnice. Kljub težki finančni situaciji zaradi varčevanja v javnem sektorju je uspel zagotoviti sredstva za ureditev Komeljeve spominske sobe, kjer so dandanes na ogled nekatere redkosti in dragocenosti našega domoznanskega oddelka, skupaj s spominskim pohištvom in osebnimi predmeti prvega ravnatelja knjižnice Boga Komelja. Predvsem pa so s Komeljevo sobo dobili svoj delovni prostor uporabniki in raziskovalci domoznanskega gradiva, hranjenega v knjižnici. Izredno ponosni smo tudi na spominsko sobo dolenjskega rojaka, igralca SNG Drame in Prešernovega nagrajenca Janeza Cesarja z njegovo osebno knjižnico, ki šteje okoli 7.000 knjig in jo je v novi prenovljeni podobi odprl prav Borut Novak.

Nedokončani prireditveni atrij je obnovil do te mere, da smo ga lahko začeli uporabljati za dogodke, s čimer je Novo mesto dobilo pomemben nov prireditveni in razstavni prostor. Podobno je bilo tudi s prostorom na Študijskem oddelku, kjer se od obnove dalje nahajata časopisna čitalnica in bukvarna. Pod njegovim vodstvom je naša knjižnica leta 2016 dobila tudi nov sodoben bibliobus, ki vse leto obiskuje odročnejše dolenjske in belokranjske kraje in na 110 metrih knjižnih polic nudi na voljo več kot 7.500 knjig. Ima tudi dvižno rampo, ki omogoča obisk gibalno oviranim osebam.

Njegova strast do pohodništva in gorništva se je kazala tudi na poslovnem področju. Bil je idejni pobudnik Trdinovega literarnega pohoda na Gorjance, ki smo ga prvič organizirali v sodelovanju z več partnerji ob 185-letnici rojstva in 110-letnici smrti slovenskega etnografa, pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine leta 2015. Vse odtlej vsako prvo soboto v juniju vabimo pohodnike, da se skupaj z nami vsakič po drugi trasi podajo po sledeh Janeza Trdine ter hkrati naravne in kulturne lepote Gorjancev.

S hvaležnostjo se bomo spominjali njegove iskrene predanosti knjižnici, ki odzvanja tudi v njegovih besedah, zapisanih v zborniku ob 70. jubileju naše ustanove: »Naj knjižnica postane in ostane ikona našega mesta, knjižničarji njena duša, uporabniki pa naj ji vedno znova vdihujejo življenje.«