Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Festival novomeško poletje

 

Festival novomeško poletje je festival, ki se na skrbno izbranih lokacijah okoli središča Novega mesta odvija v juliju in avgustu. Na štirih lokacijah (Muzejski vrtovi, Park Rastoče knjige, Krka ŽIVI – beach bar in Atrij gradu Grm) bo potekal v sedmih poletnih večerih, na katerih se bo zvrstilo 9 glasbenih sestavov.

 

Park Rastoče knjige ob knjižnici bo letos gostil tri koncerte.
Vstopnine na teh treh dogodkih ni.
Vabljeni.

 

Sreda, 13. 7. ob 20.00: MEF & Jani Kovačič

V duet združena skladatelj, pisec besedil, pesnik in pisatelj, pa tudi profesor filozofije, Jani Kovačič, ter Izolan, glasbenik, novinar, urednik, pisec besedil popevk in organizator Četrkovih večerov pri Špini, Drago Mislej Mef, nam bosta skozi skladbe in pripovedi predstavila sebe in svoj zavidljiv umetniški opus.

 

Janijeva najverjetneje najbolj znana »Delam kot zamorc« je postala simbol marljivosti »malega človeka«, ki ga Jani občinstvu obelodanja z ravno prav bogato kupico hudomušnosti. Precizni opazovalec družbe z rezkavim glasom in klenim karakterjem pa v dvoboju z »zasončnim« kantavtorjem Mefom še močneje obsije občinstvo. Drago Mislej Mef je kot »stric iz ozadja« kriv za mnogo največjih in najlepših uspešnic, ki v nas prebudijo nostalgijo po dobrih starih časih in se tudi v sodobnem času rade ujamejo v naša ušesa in nasmehe. Portorož, Amerika, Ne bom ti pravil, V San Simonu, Anita ni nikoli, Lahko noč Piran, Sem takšen, ker sem živ, Jaz te nimam rad, Ne odhaja poletje, Veter z juga. Moramo dodati še kaj?

Morda le še to, da je zadnjemu avtorskemu albumu iz 2019. leta nadel ime Pa ne že spet … MEF. Pri nas prvič, a še kdaj spet, Mef in Jani Kovačič v medsebojnem petelinjem izzivanju in drgnjenju glasilk.

 

 

Sreda, 20. 7. ob 20.00: Čedahuči trio

Čedahuči je slovenska glasbena skupina, ki ima za sabo več kot 250 koncertov in 4 albume. Po teh turbulentnih časih so se zbrali v prenovljeni zasedbi in to poletje jih spet lahko pričakujete na slovenskih odrih. »Slovenske folksterje«, kot so jih poimenovali radijski uredniki, lahko prepoznate po svojstvenem zvoku, raznolikih aranžmajih in pesmih, kot so:

Če hočeš, grem, Odprta knjiga, Je mimo leto, Geronimo, Js in ti, Tišina, Če kdo ve, kje je in drugih.

 

Nastopili bodo v zasedbi:

Blaž Učakar − glas, akustična kitara in klaviture

Danijel Bogataj −  glas, violina, piščal in električna kitara

Romana Prosenc − glas in perkusije

 

Sreda, 3. 8. ob 20.00: Manca Berlec

Iz zavetja Kamniških Alp prihaja edinstvena kantavtorica Manca Berlec, ki se po pandemijskem predahu vrača na glasbene odre v spremljavi kitarista Dejvida Kneževića. Večer nam bo spletala iz osveženih aranžmajev že izdanih skladb z albuma Gola, slišali pa bomo tudi čisto nove skladbe s prihajajočega albuma.

Mančini topli glasbi in vokalu pridahnejo pronicljiva besedila, ki opevajo ženski lirski objekt, saj se glasbenica odkrito identificira kot pripadnica skupnosti LGBT. Skoraj nostalgično oranžno zvenijo preletanja njenih misli in melodij …, pripovedovanja o večni minljivosti trenutkov, ki jih tako lepo opiše v svoji skladbi Večnost. Mladostna razigranost stare duše, pesmi, ki jih lahko preberemo na njeni dlani. Ne zamudite!