Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Noč knjige 2022

Voden ogled

Knjižničar za en dan: Mitja Sadek

Se sprašujete, kakšen je pogled na knjigo z druge strani izposojevalnega pulta?

Vzpostavljamo zagovorniški projekt Knjižničar za en dan, v sklopu katerega bodo znane osebnosti obiskovalce popeljale po njim ljubih kotičkih knjižnice in jim predstavile svoj izbor dobrega branja. Kot prvi nas bo obiskal Mitja Sadek iz Zgodovinskega arhiva Ljubljana, Enota za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto.

 

O Mitji Sadku

Rojen je leta 1976 v Novem mestu, kjer je obiskoval bršljinsko osnovno šolo ter maturiral na Gimnaziji Novo mesto. Po izobrazbi je magister zgodovinskih znanosti ter profesor latinščine. Svoje prve zaposlitve je našel v različnih slovenskih gimnazijah, kjer je poučeval latinščino in zgodovino. Kasneje se je ustalil v Zgodovinskem arhivu Ljubljana, največjem slovenskem regionalnem arhivu. V njem je bil najprej nekaj let zaposlen kot arhivist in vodja novomeške enote na gradu Grm,

med 2014 in 2020 je bil direktor Zgodovinskega arhiva Ljubljana, od leta 2020 pa v novomeški enoti arhiva dela kot arhivski svetovalec. Sodi med pomembne sodobne slovenske prevajalce iz latinskega jezika. Je pisec znanstvenih in poljudnih člankov o zgodovini Novega mesta in širšega slovenskega prostora, avtor arhivskih razstav, kot predavatelj pa sodeluje na znanstvenih in strokovnih konferencah ter drugih strokovnih srečanjih v lokalnem in širšem slovenskem prostoru.

 

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite. Dobimo se v preddverju pri glavnem vhodu v knjižnico.

Četrtek, 21. april 2022, ob 18. uri, Preddverje knjižnice

 

 

Pogovorni večer

Noč knjige z Bronjo Žakelj

Literarni prvenec Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset se je s svojo iskrenostjo globoko dotaknil številnih bralcev. V avtobiografski zgodbi, ki se odvija v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja ter med drugim obravnava odraščanje v Jugoslaviji in spopadanje z rakom, marsikateri bralec najde tudi del sebe. Roman je med drugim prejel nagrado kresnik (2018), pod režisersko taktirko Marka Naberšnika pa bo zgodba kmalu upodobljena tudi na filmskem platnu. Vsem uspehom romana navkljub avtorica pravi, da ni uspeh tisti, ki jo vodi k pisanju: »Resnična lepota se namreč skriva v pisanju samem.«

Kljub številnim izgubam Bronja Žakelj slavi življenje. Preživite Noč knjige v njeni družbi in družbi knjig.

Pogovor z njo bo povezovala Carmen L. Oven.

Vljudno vabljeni.

Četrtek, 21. april 2022, ob 19. uri, Prireditveni atrij

 

Predstava za otroke

Ibotity ali kdo je najmočnejši – Madagaskar v pravljici, glasbi in kulturi

Na svetovni dan Zemlje in na predvečer Noči knjige otroke vabimo, da prisluhnejo malgaški pravljici Ibotity, ki otrok zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Ob njej bodo spoznali Madagaskar v pravljici, glasbi in kulturi, preizkusili pa se bodo lahko tudi v igranju tradicionalnih inštrumentov z Madagaskarja. Hkrati predstava vabi k razmisleku o pozitivnih vrednotah ter pomenu ponovne vzpostavitve sobivanja tako med ljudmi kot tudi med ljudmi in naravo. Ibotity je mali človek, ne ženska, ne moški, ki išče, kdo na svetu je najmočnejši, a živa in neživa narava mu odgovarjajo, da so močni le takrat, kadar so povezani, ter se zavedajo soodvisnosti in povezanosti.

Nastopila bo Malala Tina Rakoto Serban iz društva DREVO sozvočja.

Z izvedbo predstave bomo omogočili zasaditev 50 dreves na Madagaskarju.

Petek, 22. april 2022, ob 17. uri, Prireditveni atrij