Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Bogdan Osolnik – ambasador kulture in pravičnosti

Lokacija: Izložba čokoladnice Olimje, Glavni trg

V sklopu jubilejnega leta novomeške pomladi je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v izložbi nekdanje čokoladnice pripravila razstavo ob 100. obletnici rojstva novomeškega rojaka, publicista, urednika, politika in diplomata Bogdana Osolnika (1920 –2019).

Razstava prikazuje manj znano plat njegove bogate ustvarjalne in življenjske poti: kot pisca knjig, pesnika, dramatika, bibliofila, poliglota, svetovljana, velikega ljubitelja in podpornika umetnosti in kulture, predvsem pa kot nekdanjega Novomeščana, ki so ga na naše mesto in knjižnico vezali lepi spomini; in ne nazadnje, kot toplega, skromnega človeka, predanega veri v pravičnejši svet.

Kot je nekoč sam zapisal, je bil »vedno lačen knjig«. Svojo zasebno zbirko več kot 2000 knjig je pred leti podaril Knjižnici Mirana Jarca, ki je s tem dragocenim darom obogatila temeljno zbirko del z različnih področij iz naše polpretekle zgodovine. Na razstavi je predstavljen izbor Osolnikove dragocene knjižne in domoznanske zbirke, hranjene v novomeški knjižnici.

Vljudno vabljeni k ogledu,