Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

DEDI

Digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem – DEDI predstavlja prvi poskus večmedijske digitalne predstavitve slovenske naravne in kulturne dediščine.

Šele poznavanje naše dediščine namreč pripomore pri razvijanju zavesti in krepitvi skupnega slovenskega kulturnega prostora.

DEDI je namenjen  najširši javnosti, ki prvič lahko na enem mestu pregleduje vse 4 vrste dediščine  (nepremično, premično in živo kulturno ter naravno dediščino) v 3 okoljih: v sklopu digitalne enciklopedije, v interaktivnem spletnem atlasu Geopedija  ter v tri-razsežnostnem geografskem informacijskem sistemu Gaea+.

Poleg tega DEDI v obliki dodajanja deditek omogoča in spodbuja aktivno vključitev javnosti v soustvarjanje naše dediščine, kar predstavlja pomemben prispevek na področju aktiviranja civilne družbe pri gradnji nacionalne identitete.

DEDI oziroma digitalna enciklopedija kulturne in naravne dediščine na Slovenskem  nastaja v okviru prototipnega raziskovalno-razvojnega projekta Razširitev enciklopedije naravne in kulturne dediščine na Slovenskem.