Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Voden ogled razstave Svetlobe – retrospektiva slik na platnu in zaporniških risb Čora Škodlarja

Naš prireditveni atrij že dober mesec dni krasi gostujoča razstava slik na platnu in zaporniških risb slikarja, časnikarja in restavratorja Čora Škodlarja, ki je rad slikal tudi na Dolenjskem in bil dober prijatelj pisatelja Slavka Gruma.

Da bi imeli obiskovalci možnost bolje spoznati tega izredno zanimivega umetnika z izrazitim čutom za pravičnost, ki je ves čas hodil po robu, smo pripravili voden ogled po razstavi z umetnostnim zgodovinarjem dr. Miklavžem Komeljem ter ilustratorjem in striparjem Cirilom Horjakom, ki sta prispevala tudi besedili za razstavni katalog ob razstavi. Dr. Miklavž Komelj je spregovoril o Škodlarjevi zanimivi življenjski poti in njegovem delu, ki je javnosti premalo znano. Ciril Horjak pa se je osredotočil predvsem na umetnikovo bistvo likovne poetike, to je raziskovanje svetlobe. Slike, s katerimi je umetnik kljuboval estetiki svojega časa in hkrati v njih ujel odblesk večnosti, so se nam včeraj razkrile v povsem novi luči.

Vsi, ki bi jih še želeli občudovati, pohitite, saj se razstava počasi izteka. Na ogled bo še do vključno četrtka, 29. junija 2021. Lepo vabljeni k ogledu.

« Nazaj