Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Ilka Vašte

Razstava  - Ilka Vašte

Vabljeni k ogledu razstave o pisateljici zgodovinskih in biografskih romanov Ilki Vašte, ki smo jo v prazni izložbi v mestnem središču pripravili ob 130. obletnici pisateljičinega rojstva. Na njej predstavljamo del raznolikega gradiva iz njene zapuščine, ki jo hrani naša knjižnica.

 

Življenje Ilke Vašte je bilo zaznamovano z literarnim ustvarjanjem več kot pol stoletja. Z desetimi obsežnimi besedili se je uvrstila med najznačilnejše pisce zgodovinskih povesti in biografskih romanov pri nas.

Njena literarna zapuščina se danes nahaja v Posebnih zbirkah Boga Komelja v novomeški knjižnici. Poleg knjižnih izdaj zapuščina obsega številne rokopise njenih del, korespondenco, slikovno gradivo s fotografijami in knjižnimi ilustracijami ter nekaj pohištva in osebnih predmetov.

Svoje lastno življenje je Vaštetova opisala v delu z naslovom Podobe iz mojega življenja, kjer je med drugim razkrila korenine svojega porekla in opisala spomine na rodno Novo mesto, od koder izhaja rod njene matere. Čeprav je v njeni zapuščini ostalo še nekaj neobjavljenih del, je z objavo lastne biografije leta 1964 zaključila svoj pisateljski opus.

Razstavo je pripravila Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ob 130. obletnici pisateljičinega rojstva v izložbi trgovine L'Occitane na Glavnem trgu v Novem mestu.

« Nazaj