Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Zbiramo spomine

Lokacija: Časopisna čitalnica in Bukvarna

Ob 100-letnici pričetka rednih filmskih predstav v Novem mestu letošnjo akcijo zbiranja domoznanskega gradiva posvečamo kinematografiji v Novem mestu.

 

Se še spomnite vašega prvega ogleda filma v kinu? Še hranite filmski plakat, vstopnico ali fotografije stavb, v katerih so se nahajali kinematografi? Ste ob obisku kina doživeli kaj, kar se vam je še posebej vtisnilo v spomin?

 

V knjižnici bomo v torek, 12. novembra 2019, med 8. in 19. uro že 7. leto zapored pripravili akcijo zbiranja domoznanskega gradiva, poimenovano Zbiramo spomine.

K sodelovanju vabimo vse, ki doma hranite stare fotografije, dokumente, razglednice, predmete ali drugo gradivo. Gradivo lahko prinesete v knjižnico, kjer ga bomo digitalizirali in dokumentirali. Digitalne kopije bomo shranili v knjižničnem arhivu, originale pa vrnili lastniku. Na ta način bomo obogatili knjižnično domoznansko zbirko, delno gradivo objavili na portalu digitalizirane kulturne dediščine Kamra ali ga uporabili v namen priprave razstave ali dogodkov.
Upamo, da bomo na ta način uspeli zbrati dodatne fotografije tako zunanjosti kot tudi notranjosti stavb kinematografov, kino sporede, filmske letake, plakate, vstopnice.

Sodelujete pa lahko tudi tisti, ki ne hranite gradiva in ste pripravljeni deliti zgodbe, doživetja, spomine v povezavi z obiskovanjem kino predstav. Zgodbe si bomo zapisali in jih prav tako shranili v arhivu, saj se zavedamo, da so dragocene pričevalke o življenju v našem mestu v preteklosti in pomemben vir raziskovalcem z različnih področij znanosti.

Vabljeni k sodelovanju.

« Nazaj