Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Svitov mesec v Knjižnici Mirana Jarca

Lokacija: ZDRAVstveni KOTiček

Skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje bomo obeležili deseto obletnico programa Svit z razstavo v ZDRAVstvenem KOTičku knjižnice. Obiskovalci se boste lahko seznanili s promocijskim materialom in vsemi ostalimi koristnimi informacijami v povezavi s preventivnim programom Svit, ki rešuje življenja.

O programu SVIT:

Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji velik zdravstveni problem; je drugi najpogostejši rak, katerega število se vsako leto povečuje. Zaradi poznega odkrivanja omenjenega raka je umrljivost še vedno velika, zdravljenje je za bolnike naporno in manj uspešno.

Pred 10 leti se je v Sloveniji vzpostavil Svit, program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. S programom Svit lahko veliko rakov na debelem črevesu in danki preprečimo, ker odkrivamo in odstranjujemo polipe, ki so predstopnje raka. Veliko se jih s programom odkrije tako zgodaj, da je zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem veliko uspešnejše.

V brezplačni program Svit so vabljeni vsi prebivalci Slovenije, stari med 50 in 74 let, vsaki dve leti. Pomembno je, da se vabljeni odzovejo vsakič, ko ga prejmejo, saj en negativen izvid ne pomeni, da nikoli ne bodo zboleli za to vrsto raka.

Zdravstveni kotiček

« Nazaj