Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Lado Leskovar: »Poezija je višek tega, kar lahko človek naredi z besedo.«

Novomeška knjižnica je s predstavitvijo avtorizirane biografije Lada Leskovarja zaključila poletni sklop dogodkov, poimenovan Poletje v Parku Rastoče knjige. Vreme sicer ni bilo najbolj poletno, tako da so obiskovalci slovenskemu pevcu popevk in šansonov namesto v parku ob knjižnici prisluhnili v zavetju prireditvenega atrija.

Pestro življenjsko in poklicno pot pevca je v knjigo z naslovom Ena sama ljubezen strnil Matej Kranjc. Naslov knjige sta izbrala skupaj. Lado je dodal, da je zanj ljubezen nasprotje sovraštva. »Jaz nikogar ne sovražim, nekatere imam samo manj rad.« Zase pravi, da »je bil prvi, ki je na slovenski glasbeni sceni zapel drugače – zajamral.« In očitno je bilo to publiki všeč. Poleg tega »je imel še srečo, da je pel pesmi, ki so dobivale nagrade.«

Vedno je veliko dal na besedila. »V njih naj bo vsaj malo poezije. Zame je poezija višek tega, kar lahko človek naredi z besedo.« Po njegovem mnenju Slovenci beremo vse manj, zato je obiskovalcem svetoval še: »Dajte čitat knjige.« Hkrati se je že v naprej zahvalil tistim, ki bodo prebrali knjigo o njegovem življenju.

Svojo pevsko kariero je uradno začel z nastopom na Slovenski popevki leta 1963, sedaj pa trdi, da je »pri svojih 75 v najboljših letih za petje.« To je obiskovalcem dokazal s prepevanjem zimzelenih melodij ob spremljavi novomeškega pianista Gregorja Zagorca.

Preizkusil se je tudi v filmu. Že pri sedmih letih je nastopil v Kekcu, leta 1967 pa ob Vanessi Redgrave v filmu Isadora. Za svojega filmskega partnerja ga je izbrala kar Vanessa sama, po tem ko ga je videla na nastopu na popevkarskem festivalu v Opatiji. Še dandanes sta prijatelja, bila je celo njegova poročna priča, ko se je drugič poročil. Sicer pa zase trdi, da je »trikrat srečno ločen in četrtič srečno poročen.«

Več podrobnosti iz pestrega Ladovega življenja najdete v knjigi, ob prebiranju katere vam zagotovo ne bo dolgčas.

« Nazaj