Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Besede Ilke Vašte obogatile spominsko obeležje Rastoče knjige Novega mesta

Včeraj smo v Parku Rastoče knjige ob knjižnici na spominsko obeležje Rastoče knjige Novega mesta dodali nov list z besedami naše someščanke Ilke Vašte, ki je v preteklosti pomembno soustvarjala novomeško in slovensko javno življenje.

Zbrane je uvodoma nagovoril župan in pokrovitelj novomeške Rastoče knjige Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki mu je v nadaljevanju tudi pripadla čast, da je skupaj s slavnostnim govornikom Ivom Svetino slovesno odkril spominsko obeležje z novim listom.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev in član upravnega odbora Društva Rastoča knjiga Ivo Svetina je v svojem nagovoru opozoril: »Nesporno je, da je ženska rodila poezijo.« In dodal, da so vse najlepše besede ženskega spola (črka, beseda, knjiga, pesem itd.). Ilka Vašte, po krivem potisnjena na rob, je po njegovem mnenju pomembna avtorica – ne samo zaradi njenega Romana o Prešernu, temveč tudi drugih, med bralci izjemno priljubljenih, zgodovinskih romanov. Med neupravičeno prezrtimi pesnicami je poleg Ilke Vašte opozoril še na Ado Škerl. Krivdo, da so ženske še dandanes pogosto prezrta polovica, pa pripisuje splošni družbeni klimi oz. izobraževalnemu sistemu, ki v učbenike še vedno uvršča dela pretežno moških avtorjev in to kljub temu, da imajo ženske v moderni književnosti vodilno vlogo.

Dogodku so prisostvovale tudi sorodnice Ilke Vašte, Lucija Burger pa je v imenu družine novomeški knjižnici v trajno hrambo podarila preostali del zapuščine Vaštetove, ki jo je še hranila doma. Med njo je tudi rokopis pred kratkim izdanega romana Žrtev novega življenja in pisateljičin pisalni stroj. Ilka Vašte je sicer obsežen del zapuščine že sama zapustila knjižnici, nekaj izmed spominskih predmetov pa je po pisateljičini smrti novomeški knjižnici podarila tudi njena hči Zlata.

Ob koncu smo podelili še nagrade najboljšim udeležencem literarnega natečaja Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine na temo »Ženska – še vedno prezrta polovica?«, posvečenega Ilki Vašte. Med osnovnošolci je prva nagrada pripadla Izi Gorše iz Osnovne šole Bršljin, med srednješolci pa je bila v kategoriji poezija najboljša Amadeja Kangler, v kratki zgodbi pa Boni Peterle. Med odraslimi je bila v poeziji najboljša Rezka Povše, v kratki zgodbi pa Anica Perpar. Čestitke najboljšim ter prejemnikom drugih in tretjih nagrad, vsem ostalim udeležencem natečaja pa zahvala za sodelovanje in vloženi trud. Kot kaže se je literarni natečaj Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine dobro prijel, saj je na natečaju s svojimi prispevki sodelovalo 59 avtorjev iz različnih koncev Slovenije.

 

« Nazaj