Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Igrarije v Parku Rastoče knjige ob novomeški knjižnici

V tednu od 4. do 8. julija 2016 so v sklopu projekta Poletje v Parku Rastoče knjige, ki ga sofinancira Mestna občina Novo mesto, potekale ustvarjalne delavnice za otroke.

V ponedeljek so otroci spoznavali in preizkušali stare družabne igre, ki jih mladi skorajda ne poznajo več. Naučili so se, kako se »krade zemlja«, skače gumitvist, prestopa pajkovo mrežo, igra ristanc ipd. V torek so se otroci preizkusili v starodavni kitajski umetnosti zgibanja papirja – origamiju. Izpod natančnih otroških ročic je tako nastalo več umetnin iz papirja – prikupne živali, rožice in škatlice. V sredo so mladi raziskovalci spoznavali zanimive kemijske poizkuse, v četrtek in petek pa so izdelovali lutke in sceno za lutkovno igrico Zrcalce, ki so jo tudi odigrali.

Med 13.00 in 14.30 pa je ves teden pod mentorstvom Maje Malovrh, prof. razr. pouka, potekala Rimogojnica – delavnica kreativnega pisanja za otroke. Otroci so vsak dan v tednu spoznali eno izmed pesmi vsestranskega slovenskega ustvarjalca Andreja Rozmana – Roze, ki zaradi svojega smisla za humor in vpletanja subverzivnih elementov v svoja dela, velja za zelo priljubljenega avtorja mladinske književnosti. Na njegove pesmi so bile tematsko vezane tudi ustvarjalne in poustvarjalne vaje v okviru delavnice, s pomočjo katerih so otroci razvijali sposobnost večsmernega in kritičnega mišljenja, raznolikega izražanja, širili besedni zaklad in iskali lepote slovenskega jezika. 

 

« Nazaj